MOSTARSKI HRAM DOBIJA NOVO RUHO: Radovi na obnovi Saborne crkve Svete Trojice biće nastavljeni polovinom aprila

D.Curać

08. 04. 2024. u 13:58

RADOVI na obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru biće nastavljeni polovinom aprila zahvaljujući sredstvima koje je obezbedio predsednik RS Milorad Dodik, izjavio je starešina ove crkve Duško Kojić. Naveo je da su jedno vreme radovi obnovi crkve bili u zastoju, i da je predsednik Dodik omogućio da se nastave.

МОСТАРСКИ ХРАМ ДОБИЈА НОВО РУХО: Радови на обнови Саборне цркве Свете Тројице биће настављени половином априла

Foto: Srna

Predsednik Srpske je u septembru prošle godine prilikom donatorskog ručka za obnovu Saborne crkve i posete patrijarha srpskog Porfirija Mostaru, najavio da će RS obezbediti najmanje tri miliona evra.

- Predsednik Dodik dao je obećanje da će se založiti za završetak obnove Saborne crkve i obezbediti sredstva. Jedan deo sredstava već je uplaćen na račun naše eparhije, a sredstva će dalje pristizati kako se budu izvodili radovi - kazao je Kojić.

Prva faza radova u aprilu obuhvata uređenje partera Saborne crkve i rehabilitaciju kapije, a koja se mora obnoviti u izvornom obliku visine 18 metara, jer je reč o nacionalnom spomeniku.

- Trenutno je u izradi projektna dokumentacija, a potom počinju radovi na obnovi partera - rekao je Kojić i dodao da će prva faza obuhvatiti i popravku zida oko Saborne crkve.

Simbol grada na Neretvi

SABORNA crkva Svete Trojice otkako je izgrađena 1873. godine bila je ukras i jedan od simbola Mostara, a proglašena je i za nacionalni spomenik. U vreme kada je izgrađena bila je najveća pravoslavna crkva na Balkanu.

Kojić je naveo da se u ovim poslovima očekuje i pomoć Srbije koja je i do sada pomagala u istoj meri, kao i RS.

Grad Mostar je u ovogodišnjem budžetu obezbedio deo sredstava od oko 170.000 KM, a manji deo je obezbeđen i preko projekata na nivou Federacije.

- Nadamo se da će se i vlade Federacije BiH i HNK aktivnije uključiti u finansiranje kako bismo obnovu Saborne crkve završili do 2026. godine - rekao je Kojić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?