TROŠKOVI MATURE „BACAJU“ RODITELJE U KREDIT: Evo koliko u Srpskoj košta priprema maturanata za najlepše veče

T. CVIJETIĆ

10. 04. 2024. u 16:19

OVOGODIŠNjE organizovanje mature je skuplje nego ikada, pa tako roditelji moraju izdvojiti i do 1.200 KM za opremanje svojih maturanata, a s obzirom na to da prosečna plata u Srpskoj iznosi 1.392 KM, to je preveliki izdatak.

ТРОШКОВИ МАТУРЕ „БАЦАЈУ“ РОДИТЕЉЕ У КРЕДИТ: Ево колико у Српској кошта припрема матураната за најлепше вече

Foto: N.L.

Maturantkinja Gimnazije Sanja Mitrić iz Banjaluke kaže da se za maturu nije puno spremala i da su haljine preskupe.

- Podigli su cene svuda, mislim da je to sada precenjeno i da nema potrebe da to toliko bude skupo. Haljine po buticima mi se nisu svidele i bile su mi preskupe, obična satenska haljina je oko 400 KM. Zbog toga šijem haljinu, materijal sam platila 100 KM, a šivenje plaćam 100 KM, cipele će biti do 40 KM, šminkanje 45 KM - govori Sanja.

Dodaje da je trošak oko Banskog dvora, kluba, godišnjaka, i sve ostalo oko 100 KM, a matursko slikanje 20.

- Gradonačelnik Draško Stanivuković snosi troškove mature, ali pošto nemam prebivalište ovde, plaćam sve - dodaje Sanja.

Veće i cene fotografisanja

I CENE fotografisanja su, takođe, ove godine povećane i zavise od toga koliko je fotograf popularan.

- Cene idu i do 350 KM, kod mene je 300 KM, a maturanti zavisno od njihove želje, najviše vole da to bude u nekom prirodnom ambijentu poput Stare Ade, tvrđave Kastel, na atraktivnim stepenicama, ili u centru grada kod Hrama Hrista Spasitelja i Banskog dvora - kaže za "Novosti" fotograf Nikola Tadić.

Frizerka Sanja Vujičić kaže da su narudžbe za frizure uveliko krenule, cene su u odnosu na prošlu godinu povećane za 30 odsto, cene su otišle u nebo.

- Frizure koštaju od 30 do 70 KM, a imamo i šminkanje koje staje od 40 KM do 60 KM - kazala je Sanja.

Kako bi sve bilo potpuno, maturanti unajmljuju i fotografe kako bi zabeležili trenutak prelaska u odraslo doba, pa se tako cene fotografisanja kreću od 100 pa do čak 350 KM.

Predsednik Udruženja potrošača "Reakcija" iz Banjaluke, Dušan Srdić kaže za da trošak za maturu uopšte nije mali.

- Nažalost, pored troškova obuće, odeće i frizera, poslednjih godina pojavio se i trend angažovanja profesionalnog fotografa, što je opet opterećenje za budžet. Mnogi roditelji se pored kupovine na rate, opredeljuju i za kratkoročne kredite - kazao je Srdić za "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave