ČLANSTVO U NATO SAMO SAN ČARŠIJE: Zvaničnici u Srpskoj o euforiji koja je zahvatila Sarajevo posle samita u Talinu

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 03. 2024. u 10:55

BOSNA I HERCEGOVINA nije na putu za članstvo u NATO, niti je kandidat. Poruke iz političkog Sarajeva kako se nakon Parlamentarne skupštine NATO nešto promenilo su samo puste želje.

ЧЛАНСТВО У НАТО САМО САН ЧАРШИЈЕ: Званичници у Српској о еуфорији која је захватила Сарајево после самита у Талину

Foto AP

Ovo je sublimirana poruka političkih prvaka iz Banjaluke, a na opštu ekstazu koja je zahvatila Federaciju posle poruka sa zasedanja Parlamentarne skupštine zapadne vojne alijanse koja je nedavno zasedala u Estoniji. Naime, Stalni komitet NATO složio se da se stvori novi status u PS za one nacije koje teže da se pridruže Alijansi i da zvanično odredi Ukrajinu, BiH i Gruziju kao NATO kandidate. Ova nova pozicija trebalo bi da bude ratifikovana tokom majskog zasedanja u Sofiji.

Predstavnici vlasti u RS složni su u oceni da je za bilo kakvu priču o članstvu BiH u NATO potreban konsenzus svih naroda i entiteta, a pošto je Srpska protiv pristupanja ovom savezu, od te priče - nema ništa.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da BiH nije kandidat za NATO, niti će biti član ove Alijanse.

- BiH neće u NATO, a posebno imajući u vidu sadašnju proceduru i zakon po kojima Parlamentarna skupština treba, na bazi većine predviđene za donošenje odluka, da donese takvu saglasnost. Te saglasnosti nema i neće je biti. Mi ostajemo zajedno sa Srbijom vojno neutralni i BiH nije zemlja koja je kandidat za NATO, niti će biti članica NATO.

Dodik je podsetio na agresiju NATO na Republiku Srpsku i Srbiju, ističući da je u bombardovanju korišćen osiromašeni uranijum i da su ubijani žene i deca.

- Nikada Srbi neće zaboraviti šta su napravili i nikada BiH neće ući u NATO. Nijedan čovek u Srpskoj neće pristati na to. Srbi nikada neće moći zaboraviti stradanja i silu koja napada nedužne civile i razara sve oko nas. Ali, Srbi su preživeli i biće sve jači. Koliko god oni pokušavali da nas utišaju, mi ćemo biti sve glasniji.

Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine RS, kaže za "Novosti" da je od 2017. godine u RS na snazi Deklaracija o vojnoj neutralnosti.

- Usvajanjem Programa reformi, a ne Programa pristupanja NATO, na pitanje članastva BiH je stavljena tačka. Plasirajući informacije iz Sarajeva kako je BiH na nekom NATO putu je samo još jedan način kojim političko Sarajevo želi uneti dodatni nemir i poništiti rezultate o pristupanju EU izazivanjem nove krize.

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović kaže da saradnja sa NATO može, ali članstvo ne.

- Program reformi iz 2019. godine je dokument koji je usvojilo Predsedništvo BiH kada je srpski član bio Dodik, i on je temelj odnosa BiH i NATO, te je jasno definisano da je BiH za saradnju sa NATO, ali ne i za integracije.

Miloš Šolaja, profesor međunarodnih odnosa, kaže za "Novosti" da se poruke iz NATO prema BiH mogu gledati u smislu podrške nakon što je BiH otvorila priču o pristupu EU, a nikako kao početak približavanja NATO.

Šmit nametnuo izborni zakon

VISOKI predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Banjaluka ne priznaje, saopštio je juče odluku o nametanju izmena Izbornog zakona BiH. On je poručio da to čini u skladu sa svojim mandatom.

- Učiniću ono što je trebalo učiniti pre mnogo godina. Garancija slobodnih i poštenih izbora za sve građane BiH. Ljudi imaju pravo da njihov glas bude sigurno prebrojan. Birači ne mogu da čekaju 10 ili 15 godina da vide hoće li doći do dogovora stranaka - rekao je Šmit, obraćajući se novinarima u sedištu OHR u Sarajevu.

Prema njegovim rečima, izmene podrazumevaju da Centralna izborna komisija BiH imenuje predsednike biračkih odbora, uvođenje skenera i video-nadzora. Kako je kazao, reč je o tehničkim izmenama, sa ciljem da izbori budu fer i transparentniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024