BOŠNJACI I STRANCI NE MOGU BEZ SRBA: Sudije Ustavnog suda BiH žale se da su u problemu zbog nedostatka kvoruma

Невена Бунић
Nevena Bunić

25. 03. 2024. u 06:45

STRANE sudije iz Ustavnog suda BiH i one koje dolaze iz Federacije požalile su da se ova pravosudna institucija nalazi u velikom problemu, zbog odlaska u penziju trojice sudija, i činjenice da na njihova mesta nisu imenovane nove sudije.

БОШЊАЦИ И СТРАНЦИ НЕ МОГУ БЕЗ СРБА: Судије Уставног суда БиХ жале се да су у проблему због недостатка кворума

foto Nezavisne novine

Zbog nedostatka kvoruma, onemogućen je rad Velikog veća. S druge strane, iz Srpske poručuju da neće imenovati nove sudije, sve dok stranci sede u Ustavnom sudu BiH, i donose odluke na štetu Srpske.

Ustavnom sudu BiH trenutno nedostaju čak trojica sudija. Uz dva srpska još nije imenovan i jedan hrvatski sudija, odluke se svode na tri stranca, dva Bošnjaka i jednog Hrvata. Predsednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić, rekla je da je Ustavni u 2023. radio u nemogućim uslovima.

- Ove upražnjene sudijske pozicije do danas nisu popunjene. Na taj način je potpuno onemogućen rad Ustavnog suda BiH u Velikom veću, koje čini šest domaćih sudija, a za kvorum je potrebno najmanje pet. Ovo je bitno zato što je u dosadašnjoj praksi suda upravo Veliko veće odlučivalo o najvećem broju predmeta - požalila se Galićeva.

Zbog ovakve situacije, tvrdi Galićeva, Ustavni sud ima manji broj rešenih predmeta.

Pravnik Ognjen Tadić za "Novosti" je rekao da sudije iz RS neće biti imenovane u Ustavni sud BiH, sve dok ova pravna institucija bude donosila odluke na štetu Srpske, i dok strane sudije ne odu.

Nepoverenje u pravosudnu instituciju

GRAĐANI BiH najviše su oštećeni time što se u kontiniutetu kriminalnim intervencijama korumpira deo sudija Ustavnog suda, tvrdi Ognjen Tadić.

- To je stvorilo ogromno nepoverenje u ovu pravosudnu instituciju. Oko Ustavnog suda postoji čitava kriminalna organizacija ili više njih koje su se uvek preporučivale pojedincima ili grupama koje su u stanju da kupe presude - naveo je Tadić.

- Jedan od uslova za izbor sudija iz RS je usvajanje, ustavom zasnovanog zakona, kojim prestaje mandat stranim sudijama, i umesto njih da ih bira Parlamentarna skupština BiH i drugi domaći organi - ističe Tadić.

Dodaje da je Ustavni sud nagazna mina na kojoj može eksplodirati "Dejton", i zbog koga se u ovu zemlju može vratiti rat. Valerija Galić je svesna toga i potpuno je nekorektno da daje izjave kakve daje.

Ulje na vatru bacila je Venecijanska komisija, koja je nedavno dala predlog da se pravilima Ustavnog suda menjaju odredbe o kvorumu i o većini potrebnoj za odlučivanje, i koracima koje može preduzeti ovaj sud, među kojima su najbitniji produženje mandata sudija nakon što napune 70 godina i promene u načinu glasanja na plenarnoj sednici i u Velikom veću Suda, a što je odmah podržao Kristijan Šmit.

Profesor ustavnog prava Siniša Karan rekao je da je ovo najdrastičnije kršenje ustavnog uređenja i ustavne strukture od Ustavnog suda, i dosad nije viđeno na zemaljskoj kugli.

- Ustavne norme su jasne kao suza, a oni su opet preglasavanjem izašli iz okvira ženevskih i njujorških principa i stvaraju jednonacionalnu unitarnu državu. Potpuno nelogično, ali u BiH realnost je Ustavni sud, u kojem sede sudije stranci, i koji se ponašaju kao naddržavna vlast u BiH i najjače oružje bošnjačke politike - rekao je Karan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024