ZA GODIŠNJE LEČENJE 150.000 KM: Maligna oboljenja u Srpskoj vrebaju i decu od najnižeg uzrasta

N. LAZUKIĆ

25. 03. 2024. u 07:45

MALIGNA oboljenja vrebaju decu od najnižeg uzrasta, a lečenje je dugotrajno i skupo, što potvrđuju lekari i FZO Republike Srpske.

ЗА ГОДИШЊЕ ЛЕЧЕЊЕ 150.000 КМ: Малигна обољења у Српској вребају и децу од најнижег узраста

Foto Shutterstock

U proseku, na godišnjem nivou, leči se 40 dece. Inače, FZO RS u potpunosti finansira lečenje dece obolele od malignih bolesti, a lečenje jednog pacijenta na godišnjem nivou košta oko 150.000 KM. Obolelima od malignih bolesti dostupni su lekovi koji se nalaze na listama lekova Fonda (lista citostatika, bolnička lista, lista lekova na recept i dr.).

Prema rečima prof. dr Jelice Predojević Samardžić, šefa Odeljenja dečije hematoonkologije Klinike za dečje bolesti, trenutno je na lečenju 37 dece.

- Što se tiče broja obolelih on je u sličnim okvirima kao i prethodnih godina, a potrebna terapija za lečenje je dostupna - rekli su iz UKC RS.

Jedan od studenata medicine iz Banjaluke kaže da se kao četrnaestogodišnjak lečio od leukemije.

- Više od godinu dana je trajala moja borba. Nisam želeo da me bolest obeleži, a to je bila motivacija da upišem medicinu i pomažem ljudima - rekao je ovaj Banjalučanin.

Usvajanje Programa lekova

SVAKE godine FZO RS usvaja i Program lekova, u okviru koga se nalaze izuzetno skupi lekovi koji se primenjuju u ograničeno dostupnim količinama prema prioritetima koje listom čekanja određuje UKC Srpske. Iz tog razloga nije moguća refundacija troškova za ove lekove, ukoliko ih pacijenti sami kupe.

Predsednik Udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti "Iskra" Milan Berić pojasnio je da se svest naroda o bolesti tokom godina menja i da ne gledaju pacijente kao zarazne, a da su tome doprinele i mlađe generacije koje govore o sebi, naročito oni koji su prošli težak put izlečenja. Takođe, značajno je da je roditeljima omogućeno da primaju puni iznos plate ukoliko su na odsustvu zbog nege bolesnog deteta, kao i zbog same skupoće i kompleksnosti lečenja.

- Važno je stvoriti uslove deci koja se bore i koja su se već borila za život. Tražimo jednake mogućnosti za njih što se tiče lečenja, ali i upisa na škole i fakultete. Roditeljima je omogućen boravak u Roditeljskoj kući dok traje oporavak, najbitnije im je da su zajedno u toj teškoj fazi kako bi nakon lečenja što pre nastavili sa životom - rekao je Berić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)