POLOMLJEN KRST JASNA PORUKA SRBIMA: Nema mira za povratnike u selima kod Lukavca u Federaciji BiH

Невена Бунић
Nevena Bunić

20. 03. 2024. u 07:15

KRST na molitvištvu u selu Gornja Brijesnica kod Lukavca u Federaciji BiH, u kome su pre rata uglavnom živeli Srbi, a danas je pusto, polomljen je drugi put u poslednje tri godine. Iako počinioci nisu otkriveni, pretpostavlja se da je nacionalna netrepeljivost motiv tog vandalskog čina.

ПОЛОМЉЕН КРСТ ЈАСНА ПОРУКА СРБИМА: Нема мира за повратнике у селима код Лукавца у Федерацији БиХ

Foto: Srna

Proteklog vikenda polomljen je krst, oko koga su se povremeno okupljali Srbi koji su u ratnom vihoru napustili to mesto, kao i meštani iz okoline. Alarmirana je i policija, koja se do sada nije oglašavala.

Predsednik MZ Donja Brijesnica Ratko Nikić kaže da je polomljeni krst jasna poruka Srbima koji su nameravali da se vrate u taj kraj. On je za "Novosti" ispričao da je pre rata u ovom mestu živelo nekoliko stotina ljudi, ali da danas u Gornjoj Brijesnici nema života.

- Sve je zaraslo, kuće su porušene. Ima ljudi koji su nameravali da se vrate, što je verovatno zasmetalo pojedinima. Krst koji je srušen sagrađen je pre nekoliko godina na mestu koje je bilo centar sela. Služio je kao mesto gde su se okupljali oni koji su napustili Brijesnicu i meštani okolnih sela, pošto nema crkve u tom kraju. Ako su porušili krst, zamislite šta bi se desilo da neko obnovi kuću - rekao je Nikić.

Incidenti i i napadi na Srbe i njihovu imovinu u ovom kraju su česti, kaže Nikić i dodaje da meštani koji su se vratili u ovaj kraj, žive u stalnom strahu.

Lovci i na groblju!

ĐORĐE Radanović je podsetio na događaj 14. januara, za Mali Božić, kada su Srbi posetili groblje u Matićima, dok je nekoliko stotina okupljenih lovaca pokušalo da ih spreči u toj nameri, sa obrazloženjem da oni tu love divljač. Uprkos zahtevu upućenog MUP-u, da se zabrani ulazak lovaca u privatne posede, lovci su nastavili da ulaze.

- Policija je obaveštena o svemu. Mislim da se može saznati ko je napravio ovo nedelo, ali pitanje je da li ima volje nadležnih - kaže Nikić.

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović pozvao je policiju Tuzlanskog kantona da otkrije počinioce skrnavljenja krsta na molitvištvu.

- Lomljenjem krstova šalje se poruka Srbima da ne treba da dolaze i obilaze svoje kuće i imanja, al i da ne izražavaju svoja verska osećanja - rekao je Radanović.

Ističe da su Srbi povratnici često na meti vandala u opštini Lukavac.

- Imamo loša iskustva, jer nikada niko nije procesuiran, niti je šta preduzeto nakon više napada na Srbe i njihovu imovinu - istakao je Radanović.

Prošle godine u susednom mestu Tumare počinjeno više napada na Srbe i njihovu imovinu. Razbojnik je napao srpsku povratnicu, Radmilu Simić, koja je pronađena u porodičnoj kući polugola i vezana u besvesnom stanju.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!