NEPRAVDA KOJA HITNO MORA DA BUDE ISPRAVLJENA: LJubinka u ratu izgubila supruga i dete, ali ne može da dobije porodičnu penziju (VIDEO)

Novosti online

15. 03. 2024. u 20:50

Ljubinka Gajić iz Bratunca, za 40 dana tokom rata, izgubila je muža i dete.

НЕПРАВДА КОЈА ХИТНО МОРА ДА БУДЕ ИСПРАВЉЕНА: Љубинка у рату изгубила супруга и дете, али не може да добије породичну пензију (ВИДЕО)

Foto: Printskrin RTRS

Ne može da ostvari pravo na porodičnu penziju jer po Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju u trenutku tragedije nije imala navršenih 45 godina života.

Prošla je 31 godina otkada je granata ubila šestogodišnjeg Vladimira Gajića iz Bratunca. Tog dana sa položaja tzv. Armije BiH iz Srebrenice i Glogove na stambenu zgradu ispaljeno je 11 minobacačkih granata. U zgradi su bili samo civili.

Tog kobnog dana kada je ubijen Vladimir Gajić obeležavali su 40 dana od smrti njegovog oca i Ljubinkinog muža Stanka.

Ova žena ostala je sama. Svih godina preživljavala je radeći u hladnjači i u nadnici, dok joj zdravlje nije narušeno.

Od invalidnine koju dobija ne može da pokrije ni troškove režija, niti da kupi lekove.

U Boračkoj organizaciji Bratunca kažu da bi po hitnom postupku trebalo usvojiti dopunu zakona kako bi Ljubinka, ali i drugi mogli da ostvare pravo na penziju.

U resornom ministarstvu kažu da se radi na zakonskom rešenju, a sve preporuke koje se odnose na popravljanje statusa boračkih kategorija biće razmatrane.

Ova priča je i nada da će se napokon ispraviti nepravda prema Ljubinki, ali i mnogim drugim članovima porodica poginulih boraca.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)