ATRAKTIVNA VEŽBA CIVILNE ZAŠTITE U BRATUNCU: Kadri za svaku priliku

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

01. 03. 2024. u 18:08

POVODOM 1. marta međunarodnog dana Civilne zaštite, danas je u Bratuncu, održana pokazna vežba ''Rescue 24 - Bratunac'' u organizaciji Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

АТРАКТИВНА ВЕЖБА ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ У БРАТУНЦУ: Кадри за сваку прилику

Foto:V.mitrić

Ova vežba predstavlja kompleksnu aktivnost u organizaciji RUCZ-a Republike Srpske kojom su obuhvaćeni skoro svi opšti i specijalizovani timovi uprave koji su na raspolaganju u slučaju vanredne situacije ili druge elementarne nepogode.

Bratunčani su mogli da vide specijalizovane timove civilne zaštite za akcije spasavanja na vodi i pod vodom, zatim tim za pretragu i spasavanje u ruševinama i nepristupačnim terenima, helikopterski servis Republike Srpske koji će uskoro postati i zvanično specijalizovana vazduhoplovna jednica civilne zaštite za evakuacije, gašenje požara i medicinsko zbrinjavanje.

Učestvovao je i specijalni RHB tim za upravljanje rizičnim situacijama nastalim usled hemijskih ili biloških akcidenata, zatim vatrogasno-sapasilačke jedinice, medicinski timovi hitne pomoći, volonteri crvenog krsta, pripadnici MUP-a i drugi učesnici.  Oko 40 učesnika  na dve lokacije, i to na platou malih sportova kod SŠC-a gdje je ujedno i centralni deo vežbe, i na obali reke Drine na Rajskoj plaži, prikazalo je svoja zannja., umeće, veštine ali i hrabrost.. Svi gosti i posetioci na centralnom poligonu  vežbe kod SŠC-a  imali su  priliku da na velikom LED ekranu uživo prate dešavanja, sve tačke pokazne vežbe koje su se  odvijale na drugim lokalitetima, a sam program vežbe bio je  atraktivan za sve prisutne. Po završetku vežbe usledila je smotra učesnika vežbe, a nakon čega je u peostorijama Skupštine opštine  Bratunac održana svečana akademija.

O značaju Civilne zaštite govorio je dr Lazar Prodanović, načelnik opštine Bratunac, koji je primio, za ovu lokalu zajednicu, najviše priznanje Republičke Civilne zaštite RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!