ŠMIT KRŠI LJUDSKA PRAVA U BiH: Bojan Vujić, stalni predstavnik pri UN, obratio se na sednici Saveta

D. M.

29. 02. 2024. u 05:00

STALNI predstavnik BiH pri UN u Ženevi Bojan Vujić obratio se na sednici Saveta za ljudska prava UN, gde je, uz prisustvo generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i brojnih inostranih ministara, ukazao na kršenje ljudskih prava u BiH i kao primer naveo delovanje Nemca Kristijana Šmita.

ШМИТ КРШИ ЉУДСКА ПРАВА У БиХ: Бојан Вујић, стални представник при УН, обратио се на седници Савета

Foto: OHR

Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika u BiH jer njegov izbor nije potvrđen u Savetu bezbednosti (SB) UN, kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Vujić je istakao da je Srpska, jedan od dva entiteta koji čine BiH, posvećena očuvanju Dejtonskog sporazuma i insistira na njegovom vernom sprovođenju. Istakao je da RS dosledno iskazuje opredeljenost za Dejtonski sporazum, koja podrazumeva i posvećenost miru i punom poštovanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka BiH.

- Nažalost, sama srž Dejtonskog sporazuma - Ustav BiH - godinama je na udaru međunarodnog visokog predstavnika i drugih stranih aktera, koji prisvajanjem zakonodavnih ovlašćenja centralizuju BiH suprotno Ustavu. Srpska se suprotstavlja takvim nezakonitim postupcima i brani od dalje erozije Ustava BiH isključivo legalnim i mirnim putem - naveo je Vujić.

Izjavio je i da "Dejtonski sporazum nije dao ovlašćenje visokom predstavniku da nameće odluke ni BiH ni njenim građanima, a kamoli da diktatom donosi zakone i kažnjava izvan sudskog procesa".

Podsetio je da je poslednji legitimno imenovani visoki predstavnik otišao iz BiH 2021., a SB UN, jedino telo koje ima ovlašćenje da odobri imenovanje visokog predstavnika, nije dalo saglasnost na naslednika na toj funkciji.

Procesuiranje funkcionera RS

BOJAN Vujić je naglasio da "neustavno Tužilaštvo procesuira funkcionere RS po fiktivnom zakonu pred neustavnim Sudom, sa ciljem da se izvrši nezakonita odluka stranca protiv legalno izabranih zvaničnika koji su izvršili formalne procedure koje su po zakonu bili dužni da izvrše".

- Optužnice su neprihvatljiv napad na suverenitet i ustavni poredak BiH i odbacivanje vladavine prava u korist vladavine jednog čoveka - dodaje Vujić.

- Uprkos tome, penzionisani nemački političar po imenu Kristijan Šmit ubrzo je stigao u BiH lažno tvrdeći da je novi visoki predstavnik. Otkako je stigao, Šmit koristi navodna diktatorska ovlašćenja, na osnovu kojih je izdao desetine brzopletih, nepromišljenih odluka bez ikakvog pravnog legitimiteta, čime je ozbiljno ugrozio stabilnost BiH - rekao je Vujić.

Naglasio je da niko, uključujući i visokog predstavnika koji bi bio legitimno imenovan, nema zakonska ovlašćenja da donosi zakone u BiH pukom odlukom.

- Šmitov pokušaj da kriminalizuje neizvršavanje njegovih nezakonitih odluka predstavlja opasnu eskalaciju strane represije kojom bi se BiH, u stvari, pretvorila u policijsku državu kojom upravlja neizabrani nemački despot - istakao je Vujić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!