USTAV GARANT POSTOJANJA REPUBLIKE SRPSKE: Pre 32 godine proglašen jedan od najvažnijih konstitutivnih akata

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 02. 2024. u 06:30

PRVI Ustav Republike Srpske, jedan od najznačajnijih konstitutivnih akata koji su bili osnov za stvaranje Srpske, usvojen je i proglašen 28. februara 1992. godine.

УСТАВ ГАРАНТ ПОСТОЈАЊА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Пре 32 године проглашен један од најважнијих конститутивних аката

Ustav RS foto SMišljenović

Tog dana Skupština srpskog naroda BiH donela je Ustav, koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju i garantovao je punu ravnopravnost i jednakost naroda Republike. Usvajanjem Ustava, RS je potvrdila svoje postojanje pre 32 godine.

Predsednik Zakonodavnog odbora Narodne skupštine RS Mladen Ilić izjavio je da je Ustav Srpske temelj na kojem Republika funkcioniše i najvažniji akt koji je srpski narod doneo u modernoj istoriji.

- Donošenjem Ustava jasno smo dali do znanja da želimo živeti u slobodnoj zemlji u kojoj imamo zagarantovana sva prava - istakao je Ilić.

Ono što i nakon tri decenije boli političko Sarajevo jeste činjenica da je Ustav RS usvojen pre izbijanja tragičnih sukoba i jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH. Takođe, Ustav RS je stariji od Ustava BiH, koji je deo Dejtonskog sporazuma.

Profesor ustavnog prava Siniša Karan kaže da 32 godine Ustava RS predstavljaju pravni izraz državnog, društvenog, političkog i ukupnog pravnog reda Republike, koja je nastala kao izraz volje naroda i univerzalnog prava konstitutivnog naroda na svoju državu.

Pravni i moralni značaj

VIŠE od tri decenije Ustav Srpske ima ne samo pravni, već i moralni značaj, jer garantuje ravnopravnost i jednakost naroda i građana Srpske u demokratskom društvu.

- Srbi su dosledni legalisti, čuvari Ustava i ustavnog poretka, kako devedesetih godina, tako i danas kada brane ustavnu poziciju Srpske u dejtonskoj strukturi BiH i Ustav dejtonske BiH - kaže Košarac.

- Postojanje države uslov je za donošenje ustava, s druge strane, postojanje ustava je dokaz da postoji država. Samo država može doneti ustav, uslov bez koga država i njeno državno uređenje ne mogu - poručio je Karan.

Ustav Srpske je najvažniji dokument koji potvrđuje kontinuitet postojanja institucija i državotvornosti Srpske u okviru BiH, rekao je zamenik predsedavajućeg Saveta ministara BiH Staša Košarac.

Vizija

LjUBIŠA Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva kaže da se Republika Srpska danas kreće u okviru koji je uspostavljen Ustavom, donetim pre ratnih dešavanja u BiH.

- To govori o intelektualnom kapacitetu ljudi koji su tada stvarali Srpsku. Danas se vidi da su imali jasnu viziju o pozicioniranju srpskog naroda unutar BiH - zaključio je Ćosić.

- Usvajanje Ustava RS jedan je od najvažnijih koraka u očuvanju identiteta i prava srpskog naroda na ovim prostorima i da je ovaj krovni akt pre početka tragičnih sukoba postavio temelje državnosti Srpske, nakon čega su pre i tokom rata stvarane institucije Srpske - ukazuje Košarac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!