ZA OBNOVU TREBINJSKE SVETINJE U HRUPJELIMA POTREBNO OKO 150.000 KM: Hram u novom ruhu

D.Curać

11. 02. 2024. u 21:43

OBNOVA Hrama svetih arhangela u trebinjskim Hrupjelima za koju je potrebno oko 150.000 KM trebalo bi da počne u prvoj polovini ove godine, a u toku je velika akcija prikupljanja dobrovoljnih priloga i odziv parohijana je odličan, izjavio je trebinjski sveštenik Velimir Kovač.

ЗА ОБНОВУ ТРЕБИЊСКЕ СВЕТИЊЕ У ХРУПЈЕЛИМА ПОТРЕБНО ОКО 150.000 КМ: Храм у новом руху

Foto: Srna

Kovač je istakao da je prvi prilog dao Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, prema čijem blagoslovu se obnavlja ova svetinja.

Naglasio je da je veoma važno da učestvuju svi parohijani zajedno, dajući priloge u skladu sa mogućnostima. Kovač je naveo da članovi Crkvenog odbora i lica ovlašćena od Odbora prikupljaju priloge od meštana u akciji koja će trajati do 15. februara.

- Potrebni su spoljni i unutrašnji radovi, za koje je plan da budu završeni do kraja godine - naveo je trebinjski sveštenik.

Dodaje da je neophodna zamena krova na hramu koji je od bakarnog lima, jer crkva vlaži i prokišnjava, što ometa bogosluženja, i dodao da će verovatno morati da se menja i krovna potkonstrukcija, kao i prozori, oštećena unutrašnjost i spoljni trem ispred hrama.

Sa Gračanicom krasi grad

HRUPJELSKI hram izgrađen je na uzvišenju iznad tog trebinjskog naselja, a nasuprot brda Crkvina gde se nalazi Hercegovačka Gračanica, pa ta dva hrama izuzetnom lepotom krase Trebinje.

Gradnja Hrama svetih arhangela u Hrupjelima počela je 2007. godine na brdu iznad naselja Hrupjela, na mestu na kojem se nekada nalazila stara kula izgrađena za vreme austrougarske okupacije, po tadašnjoj ideji upokojenog vladike Atanasija, a građen je blagoslovom vladike Grigorija.

Iako hram nikada nije u potpunosti završen, u njemu se više od deceniju služi sveta liturgija, a sada je potreban i deo njegove obnove.

Projekat za izgradnju hrama uradio je poznati arhitekta Predrag Ristić.

glosa - Izgrađen na mestu gde se nekada nalazila stara kula za vreme austrougarske okupacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)