RUSKO-SRPSKI HRAM ČUVAR BANJALUKE I REPUBLIKE SRPSKE: Kopija čuvenog manastira iz Kremlja gradi se u najvećem gradu RS

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 01. 2024. u 14:35

RUSKO-SRPSKI hram u Banjaluci, čija se gradnja privodi kraju, biće jedinstvena i unikatna bogomolja u Evropi. Hram se gradi u slavu Božju i u čast velikog ruskog cara Nikolaja Drugog Romanovog, mučenika za Hristovu veru. Hram koji se gradi u Banjaluci je kopija poznatog manastira Čuda svetog arhanđela Mihaila koji se nekada nalazio u Kremlju.

РУСКО-СРПСКИ ХРАМ ЧУВАР БАЊАЛУКЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Копија чувеног манастира из Кремља гради се у највећем  граду РС

rusko srpski hram Banjaluka izgled foto SPC

To je bio centralni manastir ruske pravoslavne crkve i rezidencija moskovskih mitropolita u carsko doba Rusije. Boljševici su srušili ovaj manastir i do dana današnjeg nije obnovljen. Ali njegova kopija će ubuduće biti u Banjaluci.

Rusko-srpski hram u Banjaluci je u arhitektonskom pogledu stara ruska arhiktektura. Imaće tri prestola, odnosno tri sveta oltara. Prvi centralni će biti posvećen Preobraženju Gospodnjem, levi carskoj porodici Romanov, a desni svetom Savi i Simeonu kao predstavnicima monarhističke tradicije u Srba, odnosno rodu Nemanjića. Hram je počeo da se gradi 2018. godine, zida se sa najkvalitetnijim kamenom i materijalima. Po svom arhitektonskom obliku i kvalitetu gradnje neće imati sebi ravnog hrama u Evropi. Inače, ovo je prvi hram u Evropi posvećen ruskom caru Nikolaju i njegovoj porodici.

- Evo voljom Božjom kopija nekadašnjeg jedinstvenog manastira iz Kremlja biće u Banjaluci u Srpskoj. Među srpskim pravoslavnim narodom - kaže za "Novosti" Miladin Mitrović, sveštenik i predsednik Imperatorsko-pravoslavno-palestinskog društva RS.

Hram, prema rečima sveštenika, ima i uzvišenu simboliku.

Projekat Moskovskog instituta

PROJEKAT hrama je uradio Moskovski arhitektonski institut, a ruska javnost je sa oduševljenjem prihvatila da srpski narod na Balkanu i u Republici Srpskoj gradi hram posvećen caru Nikolaju.

- Po ko zna koji put Rusi su se uverili u bratski odnos Srba i Rusa. Boljševici i komunisti su pokušali na sve načina da unište duhovne veze srpskog i ruskog naroda ali nisu uspeli. Vladika Jefrem je rekao da su Srbi podigli ovakav hram pre nekoliko decenija to bi bio hram kao spomenik u čast ruskog cara, ali sada kada su Romanovi kanonizovani kao sveci, diže se hram i u čast Nikolaja Drugog Romanovog, mučenika za Hristovu veru - poručio je sveštenik Miladin.

- Hram je živo svedočanstvo vekovne simpatije između ruskog i srpskog naroda. Kao svaki pravoslavni hram tako je i ovaj predodređen za sveto bogosluženje. S druge strane, ima i simboličku vrednost. Blagoslovom Njegovog pravosveštenstva episkopa banjalučkog Jefrema kroz gradnju rusko-srpskog hrama ispravljena je istorijska greška koju su komunisti i boljševici učinili prema caru Nikolaju Drugom Romanovom i njegovoj porodici - navodi sveštenik.

Ideja o gradnji rusko-srpskog hrama je stara oko 100 godina. Pojavila se odmah po završetku Prvog svetskog rata u krugovima srpske inteligencije koji su bili učesnici u Prvom svetskom ratu.

- Opšte je poznato da je Austrougarska nasilno mobilizovala Srbe iz našeg regiona i slala ih u borbu protiv Rusije. Srbi su se dobrovoljno predavali Rusima koji su ih prihvatali, i slali ih na Južni front da se bore protiv Austrougara. Prvu smotru srpskih dobrovoljaca uradio je upravo car Nikolaj Drugi Romanov. Kad se završio rat, Srbi su nameravali u znak zahvalnosti caru Nikolaju da podignu hram. Nažalost, ubrzo je došao Drugi svetski rat i komunizam koji je bio negativno nastrojen prema pravoslavlju, pa ta ideja nije tada realizovana - priča sveštenik.

Prema njegovim rečima, ipak je došlo vreme da se ispravi istorijska nepravda i da se kroz izgradnju hrama iskaže poštovanje prema žrtvi cara Nikolaja koji je ušao u Prvi svetski rat da zaštiti srpski narod i pravoslavlje na Balkanu.

- Car Nikolaj nije bio ravnodušan kada je Austrougarska, tada moćna carevina, udarila na srpski narod i pokazao je svoju veličinu koja je ostala i zapisana. "Kada mlađeg brata tuku, stariji odlazi da ga brani ne razmišljajući o posledicama". Posle Prvog svetskog rata car Nikolaj je završio mučenički. Ubijen je zajedno sa suprugom i petoro dece od strane boljševika. Ovo je najmračniji deo ruske istorije. I tek sada je sazrelo vreme da srpski narod iskaže poštovanje caru Nikolaju - ističe sveštenik.

Hram se gradi uz podršku institucija Srpske i predsednika RS Milorada Dodika. Koliko je ovo bitan hram za Rusiju dokaz je i dolazak Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Rusije i vikara moskovskog patrijarha, na osvećenje temelja hrama, 2018. godine.

- Svojim prisustvom su posvedočili vekovno srpsko-rusko prijateljstvo. Inače, dobro teče izgradnja, ostalo je još da se postave kupole - ističe sveštenik Miladin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUKA KAKVU ROLAN GAROS NE PAMTI: Rusija u šoku, niko ne veruje šta se dešava u Francuskoj (FOTO)