SRPSKA TRAŽI SMENU HELEZA: SNSD i institucije RS ne žele da sarađuju sa ministrom odbrane BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 11. 2023. u 08:00

MINISTAR odbrane BiH u Savetu minstara BiH, Zukan Helez, juče je u Tužilaštvu BiH dao izjavu o navodima o postojanju vojnih kampova na području Republike Srpske. O ovoj izjavi već se oglasila Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH koja je saopštila da nema ovakve informacije. Zbog toga je Helez dobio poziv na saslušanje u Tužilaštvu da iznese saznanja u svojstvu svedoka.

СРПСКА ТРАЖИ СМЕНУ ХЕЛЕЗА: СНСД и институције РС не желе да сарађују са министром одбране БиХ

Foto: Savjet ministara BiH

Davanje izjave Heleza u Tužilaštvu je trajalo više od sat vremena. Iz SNSD poručuju da su izjave ministra Heleza neutemeljene i pokrenuli su inicijativu za njegovu smenu u Parlamentu BiH.

Inicijativu je pokrenuo Klub poslanika SNSD i Srpski klub. Takođe zbog izjava Heleza iz SNSD je poručeno da ubuduće nijedna odluka iz sektora bezbednosti neće proći Savet ministara sve dok je Helez ministar.

Predsednik RS i SNSD Milorad Dodik poručio je da Elmedin Konaković (Narod i pravda) i Nermin Nikšić (SDP) maju imalo obraza i političke odgovornosti, i da stvarno žele dobro BiH, kako to tvrde, sami bi povukli ministra odbrane Zukana Heleza.

- Svaki pokušaj pravdanja Helezove neuračunljivosti govori da je glavni cilj da se ne postigne nikakav dogovor i da oni na taj način najviše profitiraju - poručio je Dodik.

Rusija

ZUKAN Helez je nedavno izjavio da na području Republike Srpske postoje vojni kampovi za obuku i da su to paravojne formacije.

- Locirani su, pratimo ih i možemo ih lako eliminisati - rekao je Helez, istakavši da celi proces vode "neki ljudi iz Rusije".

 

Ističe da o BiH najbolje govori činjenica da na tako važnoj poziciji u Savetu ministara imamo jednu kako kaže, politički neuračunljivu ličnost, koju je ispod svakog nivoa i komentarisati.

- Javnost treba da zna da takvoj osobi koja provocira sukobe, preti i bezočno laže, koalicija Trojka koju čine Konaković, Nikšić i Edin Porto iz Naše stranke daje podršku da to radi i sve je unapred smišljeno. Očigledno je da je izjava Stoltenberga da bez Srpske nema nikakvog NATO puta izazvala pravi potres u Federaciji, pa zato i dolaze svi ovi napadi i plasiranje laži - kaže Dodik.

Navodi i da sve ove Helezove vratolomije i jesu u tom kontekstu kako bi prikrio da je sve što govori laž i jeftina manipulacija, ali za tu laž mora da se odgovara.

Šef Kluba poslanika SNSD u PBiH, Sanja Vulić, kaže da inicijativa za smenu Heleza nije ucena već odgovorno ponašanje poslanika koje su birali građani RS, za razliku od Trojke i njihovih ucena.

- Sevlid Hurtić, a ne Denis Šulić - bila je ucena, a naš kompromis. Ekipa iz Trojke očigledno smatra da mi treba da prihvatamo pravila isključivo koja oni definišu ili njihovi prijatelji iz međunarodne zajednice - poručila je Vulićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)