NEMA KAZNE ZA UBISTVO SRPSKIH CIVILA U KALINOVIKU: Sud BiH oslobodio Ramiza Drekovića komadanta Četrtog korpusa tzv. Armije

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 11. 2023. u 06:00

APELACIONO odeljenje Suda BiH pravosnažno je oslobodilo nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa tzv. Armije BiH Ramiza Drekovića optužbe za zločine nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995.

НЕМА КАЗНЕ ЗА УБИСТВО СРПСКИХ ЦИВИЛА У КАЛИНОВИКУ: Суд БиХ ослободио Рамиза Дрековића комаданта Четртог корпуса тзв. Армије

Foto: Sud BiH

Optužnica Tužilaštva BiH teretila je Drekovića da je u proleće 1995. izdao direktnu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U granatiranju je tokom maja i juna 1995. ubijeno dete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više dece i odraslih lica, te razoreno više objekata. Dreković je bio optužen da je kao komandant, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Tužilac Vladimir Simović, u završnim rečima je naveo da je Tužilaštvo dokazalo "da su sve osobe, koje su ranjene i ubijene u granatiranju, civili, deca koja su se vraćala iz škole, i da nisu uzimala učešće u oružanom sukobu".

Drekovićev advokat Mrisad Crnovršanin rekao je da je Apelaciono veće odbilo žalbu Tužlaštva BiH kao neosnovanu i potvrdilo oslobađajuću prvostepenu presudu kao pravosnažnu.

Ciljevi

RAMIZ Dreković je Sudu kazao da ni u jednom planskom dokumentu Veće neće naći napad na civilni cilj, i da su svi planirani ciljevi Četvrtog kropusa bili vojni.

- Nikada nisam imao ni primisli da izdam takvu naredbu - rekao je Dreković.

Drekoviću se sudilo od marta 2019. godine, a sada je pravosnažno oslobođen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima