DODIK O OSLOBOĐENJU BANJALUKE: Srpska vojska je uvek, u svim ratovima i ustancima, bila oslobodilačka

Novosti online

19. 11. 2023. u 18:54

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je 1918. jedna od važnih i istorijskih godina za srpski narod, jer je to bila godina oslobođenja i izbavljenja od vekovnog ropstva pod čizmom raznih osvajača i okupatora.

ДОДИК О ОСЛОБОЂЕЊУ БАЊАЛУКЕ: Српска војска је увек, у свим ратовима и устанцима, била ослободилачка

Foto: D. Pozderović

- Ulazak srpske vojske ne samo u Banjaluku, nego i druge gradove na našim prostorima tokom novembra 1918. godine rezultat je hrabrosti i junaštva srpskog naroda koji je vodio viševekovne borbe za slobodu protiv mnogobrnijih okupatora - rekao je Dodik povodom obeležavanja ulaska srpske vojske u Banjaluku.

On je dodao da je Banjaluka jedan od naših gradova koji je nakon viševekovnog ropstva od Turaka do Austrougara dočekao slobodu i svoje oslobodioce, te podsetio da je srpska vojska nakon proboja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine, za samo 45 dana prešla više od 500 kilometara i 1. novembra oslobodila Beograd i celu Srbiju, a 21. novembra, na Aranđelovdan svečano ušla u Banjaluku.

- Srpska vojska je uvek, u svim ratovima i ustancima, bila oslobodilačka. Nikada nije otimala i zauzimala tuđu teritoriju, već je hrabro i odlučno branila svoju zemlju i svoj narod, za razliku od svih drugih koji su na naše prostore dolazili kao osvajači i naoružana sila, da ubijaju, pale, ruše. Zato treba da budemo ponosni na naše pretke koji su uvek bili na pravoj strani, na strani antifašista i oslobodilaca - naglasio je predsednik Srpske.

Dodik je rekao da su i danas, u miru, srpski narod i Republika Srpska izloženi strahovitim udarima raznih srbomrzaca, kako domaćih tako i stranih, koji žele da razvlaste i obezglave našu domovinu.

- To nikada ne smemo da dozvolimo, bez obzira na silu koja nam preti, a da bi sačuvali Republiku Srpsku i naše institucije moramo da budemo jedinstveni, jer samo jedinstveni, u zajedništvu možemo da odbranimo svoju otadžbinu, pravo na život i postojanje - poručio je predsednik Srpske. 

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo