BIVŠI PREMIJER RS OSLOBOĐEN: Okružni sud Banjaluka izrekao presudu DŽombiću za zloupotrebu službenog položaja

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 10. 2023. u 06:00

OKRUŽNI sud u Banjaluci izrekao je oslobađajuću presudu bivšem predsedniku Vlade Srpske Aleksandru Džombiću po optužnici za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa kreditom od 19,4 miliona KM, koji je Investiciono-razvojna banka (IRB) RS dodelila zvorničkoj "Energoliniji".

БИВШИ ПРЕМИЈЕР РС ОСЛОБОЂЕН: Окружни суд Бањалука изрекао пресуду Џомбићу за злоупотребу службеног положаја

Aleksandar Džombić, Foto Una

Presudu je izreklo sudsko veće kojem je predsedavao sudija Dragan Uletilović. On je naveo da se Džombić oslobađa optužbe jer nije dokazano da je počinio delo koje mu je stavljeno na teret. Presuda nije pravosnažna i dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu RS.

Republičko javno tužilaštvo RS Džombiću je na teret stavilo da je kao predsednik Vlade i predsednik Kreditnog odbora Skupštine akcionara IRB RS, vršio pritisak na članove IRB RS da prihvate zahtev za kredit iako je znao da je "Energolinija" bila prezadužena.

To je, kako se navodi, učinio u nameri da "Energoliniji" i njenim vlasnicima pribavi imovinsku korist. Zbog pritisaka tadašnji direktor IRB Milenko Pavlović je podneo ostavku na mesto direktora IRB.

"Energolinija" je obaveze po kreditu isplaćivala do novembra 2013, nakon čega je plaćanje, kao jemac, preuzela "Alumina".

Više od 20 ročišta

OPTUŽNICA protiv Džombića podignuta je u januaru 2022. Suđenje je počelo u julu 2022. i od tada je održano više od 20 ročišta. Tokom suđenja kao svedoci pred sudom su saslušani predsednik RS Milorad Dodik, srpski član PBiH Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković, aktuelni direktor UIO BiH Zoran Tegeltija...

Rate je uplaćivala do 31. decembra 2017. u iznosu od 6,19 miliona KM. Međutim, na osnovu presude Okružnog privrednog suda u Bijeljini IRB RS je sav novac vratio "Alumini" 24. avgusta 2021, a ta presuda je u međuvremenu ukinuta.

Kredit do danas nije vraćen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije