GUBITKE MERE U MILIONIMA: Voćare Srpske ove sezone ugrožava slab prinos i nekontrolisan uvoz tih proizvoda

N. LAZUKIĆ

14. 08. 2023. u 07:15

VOĆARI u Srpskoj u velikom su problemu ove sezone zbog smanjenih prinosa usled vremenskih nepogoda. Štete su od 80 do 100 odsto na području od Kozarske Dubice do Laktaša, takođe i u Semberiji i Posavini, što će uticati na rod i narednih godina, izjavio je predsednik Udruženja voćara RS, Dragoja Dojčinović.

ГУБИТКЕ МЕРЕ У МИЛИОНИМА: Воћаре Српске ове сезоне угрожава слаб принос и неконтролисан увоз тих производа

FOTO: Privatna arhiva

Najviše su stradali uzgajivači jabuka i bostana, ali i drugo voće je znatno lošijeg kvaliteta.

S obzirom na obilne kiše u maju i na udare grada i oluje u letnjim mesecima, voće nije ni stiglo da sazri, pa su voćari pretrpeli milionske štete, ne samo na njivama nego i kada je u pitanju skladištenje.

Iz Udruženja kažu da jabuka u Potkozarju ima svega 15 odsto pokrivenih zasada i da je velika šteta u pitanju.

- Ove godine nemamo roda za prvu klasu. Ako ostane na grani da ne istrune možda će biti nešto za industriju za treću klasu - rekao je Dojčinović i dodao da je dodatni problem i kako ukloniti trulež sa parcela i voćnjaka.

Sami štite svoje zasade

KADA je u pitanju pomoć od institucija Vlade Republike Srpske, predsednik Udruženja voćara Srpske nije optimističan.

- Od države iz trenutnog agrarnog budžeta ne možemo očekivati značajniju pomoć. Voćari su prinuđeni da osiguravaju svoje proizvode, da štite zasade protivgradnom mrežom, a tu bi država trebalo značajnije da učestvuje - zaključuje Dojčinović.

U Lijevče polju i Semberiji lubenica je stradala zbog prekomerne količine padavina. Veleprodajna cena domaće lubenice ne bi trebalo da bude manja od 0,50 KM po kilogramu, a takođe i jabuke, navode iz Udruženja.

- Zarade u voću ove godine nema, bili bi zadovoljni da se pokriju troškovi branja, dobavljača, hemijskih sredstava i kredita - rekao je Dojčinović.

Krajnji potrošači će, tvrdi, platiti najveći ceh jer uvoz guši domaću prozvodnju.

- Građani u marketima više ne kupuju voće na kilogram nego na komad. Videće svi koliko je teško kad se uvozi hrana - kaže Dojčinović.

Poljoprivrednik iz Lijevča kaže da ne zna šta će sa tolikom količinom otpada.

- Šteta na mojim zasadima jabuka je skoro 400.000 KM, nema načina da nadoknadimo - rekao je jedan od uzgajivača jabuka.

Do sada su prinosi rane lubenice u Semberiji bili do 10 tona po dunumu, ali ove godine je to pet do šest tona.

Lubenica je ove godine podbacila. Lošijeg je kvaliteta i narod neće da kupuje - rekao je D. Z. iz Crnjelova.

Ništa bolje nije ni u Posavini.

- Višanja nismo ni imali jer je vetar obio sve, jabuke su stradale, vetar i nevreme su uništili plastenike. Ovu sortu lubenica što stiže malo kasnije smo jedva sačuvali - rekao je R. S. iz Slatine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici