LOPARSKA VEZA ZA PRIMER: Manifestacija "Zavičaj u srcu" - susreti sa rasejanjem

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

02. 08. 2023. u 08:30

OVOGODIŠNjA manifestacija "Zavičaj u srcu", koja okuplja narod Majevice rasut po svim meridijanima, organizovana je 12. put.

ЛОПАРСКА ВЕЗА ЗА ПРИМЕР: Манифестација Завичај у срцу - сусрети са расејањем

foto V Mitrić

Načelnik Opštine Lopare, dr Rado Savić, ističe da je, između ostalog, ponosan što je loparska veza primer svima kako sarađuju zavičaj i njegova čeljad po "belom svetu", i ne samo kada su Srbi u pitanju.

- Ne bi to tako bilo da obe ruke, sa obe strane, nisu visoko i bratski širene i prihvatane - kaže dr Savić. - U zavičaju uživa penzionerske dane samo 1.500 bračnih parova, koji su penzije ostvarili u Švajcarskoj. Osećaju da ih toplo primamo kao rod rođeni, a onda i njihovi potomci rade na tome da saradnja bude u stalnom usponu.

Dane dijaspore organizuje ovdašnja lokalna vlast i Udruženje Majevičana u Švajcarskoj, koji su poznati, ne samo po velikoj ljubavi prema zavičaju, već i uticaju koji imaju u zemlji u kojoj žive i rade, ali i među našom dijasporom u svim drugim zemljama.

Dvosmerna komunikacija

ČAST da otvori ovogodišnje saborovanje pripala je Đorđu Milićeviću, ministru bez portfelja, zaduženom za koordinaciju aktivnosti u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom.

- Cilj je jačanje veza matice i dijaspore. Da napravimo dvosmernu komunikaciju - poručio je Milićević.

U sklopu manifestacije "Dani dijaspore" u Loparama, opštini sa 16.000 žitelja od kojih polovina radi u inostranstvu, predstavljena je knjiga "Majevičani u Švajcarskoj", dok je u Centru za kulturu Lopare otvorena i izložba slika sa Likovnog sabora "Miladin Lukić".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)