CENTRALNO SPOMEN-OBELEŽJE BORCIMA RS U BANJALUCI MENJA LOKACIJU? Javna rasprava o promeni plana izgradnje

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 07. 2023. u 10:37

CENTRALNO spomen-obeležje poginulim i nestalim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, koje je već počelo da se gradi u Banjaluci na lokaciji "Krašovog" parkinga u centru, moglo bi biti izmešteno. Naime, na inicijativu predsednika GO SNSD Vlade Đajića održana je javna rasprava o lokaciji spomenika.

ЦЕНТРАЛНО СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ БОРЦИМА РС У БАЊАЛУЦИ МЕЊА ЛОКАЦИЈУ? Јавна расправа о промени плана изградње

SPOMENIK Banjaluka Foto SM

Đajić je nakon javne rasprave rekao da će u narednih 10 dana formirati radnu grupu koja će, kako navodi, sagledati sve činjenice o lokaciji spomenika.

- Struka je do sada rekla da sadašnja lokacija nije adekvatna i nadamo se da ćemo naći bolje rešenje u narednom periodu - istakao je Đajić.

Smatra da će spomenik na "Krašovom" parkingu biti sakriven između zgrada. Dodaje da izgled spomenika sadrži 62 stuba, koji simbolizuju 62 brigade, a da je bilo 210 borbenih jedinica, zbog čega će se mnogi borci osetiti zapostavljeno.

- Na spomeniku neće biti imena poginulih, a to su zaslužili borci koji su stvarali Republiku Srpsku - rekao je Đajić.

Izazovi "Krašovog" parkinga

DRAŠKO Stanivuković kaže da su bile tri moguće lokacije.

- Jedna je bila kod Ferhadije, druga kod spomenika banu Tisi Milosavljeviću i treća "Krašov" parking. Upravo lokacija tzv. "Krašovog" parkinga je imala dosta izazova, ali smo sve to rešili i počeli da gradimo centralno spomen-obeležje na Vidovdan - kazao je on.

Dodaje da su ljudi iz struke objasnili da lokacija za ovakav spomenik treba da bude vidljiva i pristupačna, i napomenuo da je prethodna gradska vlast planirala izgradnju spomenika u blizini Palate Republike i Hrama Hrista Spasitelja, gde bi bio dostupan svakodnevno za više hiljada ljudi.

- Spomenik se već gradi i do sada je uloženo milion KM, kako u radove koje smo već završili, tako i za materijal koji je naručen - poručio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Podsetio je da u ovom trenutku Grad Banjaluka i Vlada RS imaju sporazum o izgradnji, navodeći da su izgradnju spomenika na lokaciji tzv. "Krašovog" parkinga podržale sve relevantne institucije, vladika Jefrem, ali i sve boračke organizacije.

- U poslednje tri godine radili smo i na idejnom rešenju, projektu, kao i lokaciji za izgradnju, koja je jedina moguća. Svaka druga lokacija koja se spominje u centru grada znači prolongiranje izgradnje spomen-obeležja nekoliko godina. Potencijalna lokacija spominje se iz neznanja. Reč je o lokaciji kod spomenika banu Tisi Milosavljeviću, gde je samo jedna četvrtina zemljišta je u vlasništvu grada, a ostalo nije - kaže Stanivuković.

Vlasnici su raspoloženi da prodaju zemljište, ali po enormnim cenama.

- Samo zemljište je skuplje nego centralno spomen-obeležje. Pričamo o lokaciji tzv. "Krašovog" parkinga, gde se nalazi Muzej, spomenik 12 beba, Hram Hrista Spasitelja, Park Petar Kočić. To zemljište je vredno 12 miliona KM i kao takvo jedno je od najatraktivnijih u gradu - rekao je Stanivuković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)