EU ODOBRILA 303 MILIONA EVRA, ALI SAMO ZA PROJEKTE U FEDERACIJI BiH Zaobilaze Srpsku

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 07. 2023. u 07:00

MEĐU četiri infrastrukturna projekta za koje je BiH od Evropske unije dobila 303 miliona evra, nijedan nije iz Republike Srpske. Svi projekti koje EU finansira su u Federaciji BiH. Tim novcem gradiće se delovi auto-puta 5C po Federaciji BiH i rešavaće se vodosnabdevanje Sarajeva i Čapljine. Sagovornici "Novosti" kažu da Evropska unija uskraćivanjem finansiranja projekta u RS pokušava ekonomski slomiti Srpsku i od nje napraviti poslušnika.

ЕУ ОДОБРИЛА 303 МИЛИОНА ЕВРА, АЛИ САМО ЗА ПРОЈЕКТЕ У ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ Заобилазе Српску

Foto: EPA

- Cilj EU je da preko blokade finansiranja projekata u RS utiče i na zvaničnu politiku Banjaluke - ističu sagovornici "Novosti".

Srđan Mazalica, zamenik predsednika Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS kaže da je poslednji potez EU u raspodeli sredstava samo nastavak ucena prema RS. Pre EU i Nemačka je, kako je podsetio, uskratila projekte u elektroenergetskom sektoru u RS.

Nakon što je RS odbila prošle godine da prizna Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, Nemačka je blokirala 105 miliona evra namenjenih za četiri infrastrukturna projekta u RS.

- Iako je Evropska unija stavila pred BiH 14 prioriteta koji se moraju ispuniti za članstvo u EU i među kojima je reforma Ustavnog sud BiH i rešavanje pitanje stranih sudija, a za što se Srpska i te kako zalaže, mi sad vidimo da EU kažnjava RS jer radi na reformi Ustavnog suda BiH i ne odobrava novac za projekte u RS. To samo pokazuje licemerje politike EU jer umesto da nagradi RS jer radi na rešavanju jednog od 14 prioriteta BiH na putu ka EU, na sceni imamo finansijsko kažavanje RS - ističe Mazalica.

Zamazivanje očiju

SRĐAN Perišić, profesor geopolitike kaže da EU šalje preteće poruke Srpskoj, uskraćivajući finansijska sredstva za projekte.

- EU traži od RS da prestane sa otporom prema Kristijanu Šmitu. Otpor RS prema lošoj politici Zapada nema cenu i to je borba za slobodu. EU se vara ako misli da će sa nekoliko stotina miliona evra za auto-puteve uspeti da slomi aktuelnu politiku Srpske i da se iz Banjaluke mirno gleda kako se otima imovina RS - kaže Perišić. - Sve je to zamazivanje očiju jer EU je taj novac uzela sa Balkana kroz prodaju robe iz EU.

Prema njegovim rečima, Vlada RS i njeni kadrovi u zajedničkim institucijama BiH trebalo bi dobro da razmisle o davanju zelenog svetla za projekte EU jer očigledno se, kaže Mazalica, EU prema RS postavlja ucenivački i diskriminišući.

- Srpska neće odustati od zaštite svoje imovine, a naša imovina je daleko vrednija od novca koji EU plasira u BiH kroz projekte - poručio je Mazalica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar