U SRPSKOJ SMO KAO „ROD ROĐENI“: Deca sa Kosova nose drage uspomene i prijateljstva iz bratskih gradova

N. LAZUKIĆ

01. 07. 2023. u 07:16 >> 15:01

DIRLjIVIM izvođenjem himne „Moja Republika“ u Banjaluci učenici Osnovne škole „Jovan Cvijić“ iz Zubinog Potoka ganuli su sve prisutne i izrazili zahvalnost za gostoprimstvo Republici Srpskoj.

У  СРПСКОЈ СМО КАО „РОД РОЂЕНИ“: Деца са Косова носе драге успомене и пријатељства из братских градова

Foto: N. Lazukić

U okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske“, koji se organizuje 11. put, u Republiku Srpsku je doputovalo oko 700 učenika sa Kosmeta uzrasta od 10 do 15 godina, u pratnji 68 prosvetnih radnika.

Nastavnica istorije i ruskog jezika iz Vučitrna, Aleksandra Minić, kaže da su njeni učenici bili smešteni u Vlasenici. Prvi put je došla sa decom u Srpsku i kaže da na ovom projektu učestvuju samo ljudi koji su puni ljubavi.

Deca su prepuna utisaka, ali već se sekiraju kako ćemo nazad za Kosovo. Nadamo se da će biti mir, verujemo i nadamo se dobrom – kazala je Minićeva za „Novosti“.

Veroučitelj Ivan Stanić iz opštine Zubin Potok boravio je u Petrovu sa decom i kaže da su se osećali u Republici Srpskoj kao „rod rođeni“.

Drugarstva su prelepa i dugo traju, neki su čak bili i prošle godine, pa su se ponovo družili. Najvažnije je da sačuvamo duh jedinstva i veru u Bogu. Deca su obišla i manastir Svetog Nikole na Ozrenu, mnogo im se dopalo, a bili su i na proslavi Vidovdana – ispričao je Stanić za „Novosti“.

Učenicima sa Kosmeta ove godine su domaćini njihovi vršnjaci iz 30 osnovnih škola iz 19 opština i gradova širom Republike Srpske u periodu od 24. juna do 2. Jula.

Dragana Sofronić, jedna od domaćica koje su ugostile decu u svom domu, kaže da emotivno doživljava sve što ima veze sa Kosovom jer je i sama rasla u nemirnim vremenima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)