U SLAVNOJ BICI NA SUTJESCI POGINULO NAJVIŠE SRBA: NA Tjentištu obeleženo osam decenija od herojske bitke

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 06. 2023. u 18:24

POLAGANjEM cveća na spomen-kosturnici i kulturno-umetničkim programom u Spomen-kući u Dolini heroja na Tjentištu, obeleženo je 80 godina od proboja obruča u slavnoj partizanskoj epopeji - Bici na Sutjesci.

У СЛАВНОЈ БИЦИ НА СУТЈЕСЦИ ПОГИНУЛО НАЈВИШЕ СРБА:  НA Тјентишту обележено осам деценија од херојске битке

Foto Novosti

Izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH i predsednika Republike Srpske, Boško Tomić, poručio je tokom obeležavanja 80 godina od Bitke na Sutjesci da su partizanski borci ginuli za slobodu, a da je među njima najviše bilo pripadnika srpskog naroda.

- Srbi su uvek išli samo da čuvaju svoje teritorije, a da ne osvajaju ničije i u zagrljaj su primali sve druge narode - rekao je Tomić.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invaidske zaštite Nebojša Vidaković podsetio je da je Bitka na Sutjesci trajala jedan mesec i da je za slobodu plaćena visoka cena.

- Poruka svih nas sa ovog skupa jeste da budemo jedinstveni i da zanemarimo ideološke podel -, rekao je Vidaković.

Među poštovaocima partizanske borbe za slobodu, na Tjentište je došao da se poginulim saborcima pokloni i devedesettrogodišnji Albin Pibernik iz Jasenice u Sloveniji, koji je kao dečak preživio Igmanski marš 1942. godine.

DOLINA HEROJA 

Najveća bitka u Drugom svetskom ratu na prostoru Jugoslavije odigrala se na planinskim masivima koji okružuju reku Sutjesku, a borbe su trajale od 15. maja do 13. juna 1943. godine, kada su partizani uz ogromne gubitke uspeli da se izvuku iz obruča probojem preko Sutjeske.Oko 20.000 partizana borilo se protiv 120.000 nemačkih vojnika i njihovih domaćih pomagača. U borbama je poginulo više od 7.000 partizana, a posmrtni ostaci 3.301 borca su sakupljeni nakon rata i sahranjeni u spomen-kosturnicu u Dolini heroja.

- Ovde sam da odam počast našim poginulim drugovima. Ovde je Hitler dao nalog generalu Leru da se pobije sve što je u ovom rejonu, da se kuće popale, da nema zarobljenika - priča Pibernik.

U rat je otišao sa 11 godina i bio je najmlađi u Prvoj proleterskoj brigadi.

- Sa ocem Albinom i majkom Julijanom prešao sam preko Igmana i majka mi je umrla u Foči gdje je i sahranjena. Preživeo sam Igmanski marš, ali to nije isto kao Sutjeska - dodao je Pibernik.

Član Predsedništva SUBNOR Srbije Zoran Jakovljević kaže da ova organizacija baštini događaje iz Drugog svetskog rata, a od pre dve godine i događaje iz svih ostalih oslobodilačkih ratova.

-U ovoj bici je stradalo i oko 600 žena, partizanki. Poginulo je dosta boraca iz cele bivše Jugoslavije, a među njima veliki broj partizanki što treba i te kako poštovati i ceniti. Slava herojima Sutjeske - rekao je Jakovljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!