„ZELENA EKONOMIJA – POKRETAČ RAZVOJA PRIVREDE SRPSKE”. Konferencija Privredne komore Srpske u Trebinju

D.Curać

12. 06. 2023. u 07:00

PRIVREDNA komora RS u Trebinju je organizovala konferenciju "Zelena ekonomija - Pokretač održivog razvoja privrede Srpske".Cilj Konferencije je i informisanje privrede o izazovima koji dolaze uvođenjem oporezivanja robe koja se izvozi u EU, pri čijoj se proizvodnji oslobađa velika količina ugljen-dioksida.

„ЗЕЛЕНА ЕКОНОМИЈА – ПОКРЕТАЧ РАЗВОЈА ПРИВРЕДЕ СРПСКЕ”.  Конференција Привредне коморе Српске у Требињу

D. Curać

- Privreda Srpske je još na niskom tehnološkom nivou, mora biti konkuretnija da može prihvatiti dodatne namete, a to su takse za emisiju SO2. Naravno da je to izuzetno složen proces, trebalo bi u strukturu svakog proizvoda ukalkulisati cenu takse i zato želimo da pripremimo privrednike za takav proces - rekao je Pero Ćorić, predsednik Privredne komore RS.

U Ministarstvu privrede Srpske navode da postoji jedan broj privrednika koji su već počeli da prelaze na alternativne izvore energije.

Merenja čestica od 2026.

MERENjE čestica SO2 počinje u oktobru ove godine, a od 2026. uvode se dodatne takse za robu koja se izvozi u EU, pri čijoj se proizvodnji oslobađa velika količina ugljen-dioksida.

- Ono što je do sada bila osvešćenost kada je u pitanju pogled zaštite okoline, danas postaje i obaveza i zakonska regulativa. S obzirom da je naša privreda orijentisana prema EU, pripadamo i regionalno i ekonomski, vrlo brzo ćemo morati implementirati ono što ta regulativa traži. To znači da ćemo morati naše proizvodne procese prilagoditi da imamo što manju emisiju SO2, zbog čega će nas pogoditi cene repromaterijala i električne enrgije tako da moramo izmeriti koliko ćemo biti konkuretni sa našim proizvodima - istakao je Predrag Zorić, direktor "Kolektor CC Laktaši".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom