KOSOVSKI JUNAK NAŠIH DANA: Kod Ugljevika obeleženo tri decenije od pogibije pukovnika RS Milana Jovića

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

09. 02. 2023. u 21:10

U DONjOJ Trnovi kod Ugljevika je služenjem pomena pukovniku Vojske Republike Srpske Milanu Joviću obeleženo tri decenije od njegove pogibije.

КОСОВСКИ ЈУНАК НАШИХ ДАНА: Код Угљевика обележено три деценије од погибије пуковника РС Милана Јовића

foto V Mitrić

Poštu su ovom junaku  na groblju "Gaj" odali članovi porodica, saborci, prijatelji i poštovaoci.

Predsednik Boračke organizacije Radan Ostojić rekao je da delo, hrabrost, čast i poštenje pukovnika Jovića predstavlja svetli primer na koga je ponosan srpski narod.

-Sve buduće generacije treba da se ugledaju na srpskog junaka-pukovnika Jovića. Sve ono što je njega krasilo a to su hrabrost, poštenje, sloga i jedinstvo je potrebno srpskom narodu da bi opsato na ovom prostoru - rekao je Ostojić.

Vasilije Perić, načelnik Ugljevika. ponovio je reči episkopa Fotijea koji je rekao da je Milan Jović “Kosovski junak našeg vremena”

Poziv otadžbine

Početkom ratnih dejstava u BiH 1992. godine Jović je prihvatio poziv upućen oficirima rođenim na teritoriji današnje Republike Srpske da dođu i pomognu svom narodu i biva postavljen na čelo Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske na kojem je ostao sve do pogibije. Pukovnik Jović poginuo je 9. februara 1993. godine u mestu Bilalići, predvodeći saborce nadomak muslimanskog uporišta Teočak.

- Kada je u to ratno vreme došao na naše prostore pukovnik Mila, srpski narod je osjetio veliku sigurnost. Zahvaljujući njemu i svim div junacima koji su položili svoje živote za Republiku Srpsku, srpski narod je opstao na ovim prostorima - rekao je Perić.

Prethodno su na spomen-obeležje ispred Doma kulture u Donjoj Trnovi položeni cveće i venci u znak jećanja na Milana Jovića i na 18 poginulih boraca i šest civilnih žrtava rata sa ovog područja.

Pukovnik Milan Jović rođen je 1951. godine u Donjoj Trnovi, službovao je u Zagrebu, Varaždinu i Mariboru, a raspad Jugoslavije zatekao ga je na dužnosti načelnika štaba 195. motorizovane brigade u Mariboru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)