OBARAJU REKORDE U TURIZMU: Jedna od kapitalnih grana privrede RS ove godine ima odlične rezultate

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 07. 2022. u 07:26

TURISTIČKI pokazatelji za prvi deo godine govore da se turizam u Srpskoj oporavlja nakon pandemije, te je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvih pet meseci ove godine ostvareno ukupno 152.048 dolazaka turista i 377.598 noćenja.

ОБАРАЈУ РЕКОРДЕ  У ТУРИЗМУ: Једна од капиталних грана привреде РС ове године има одличне резултате

Foto: Rafting klub Kanjon

Prema trenutnim pokazateljima letnje sezone, ova godina u Srpskoj biće uspešnija od 2019, koja je bila rekordna kada su u pitanju posete turista kaže, za "Novosti", Miodrag Lončarević, direktor Turističke organizacije RS.

- Od ukupnog broja turista 77.347 su bili domaći, dok su 74.701 strani gosti. Najveći broj turista dolazio je iz zemalja regiona - Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore - navodi Lončarević.

Kad je turistička ponuda u pitanju, cilj je stvaranje novih sadržaja koji će doprineti većoj poseti turista.

- Pored velikog broja manifestacija koje se održavaju širom RS, poput MotoFesta u Banjaluci, Svetskog prvenstva u raftingu, motorijde u Trebinju, sajmova turizma u Banjaluci, Prnjavoru i Bijeljini, OK festa, Srpska može biti konkurenta na turističkom tržištu i kada je taj deo ponude u pitanju, jer se radi o višednevnim događajima koji okupljaju veliki broj posetilaca, što povećava promet i prihode od vanpansionske potrošnje - kaže Lončarević.

FOKUS NA BORAVAK U PRIRODI

MINISTARKA Suzana Gašić kaže da će u narednom periodu poseban akcenat biti stavljen na razvoj ruralnog turizma, kao i turizam vezan za prirodu i boravak u prirodi, projekte razvoja planinskog i banjskog turizma. A sve ove aktivnosti će, dodaje, uz povećanje turističkog prometa, dovesti i do povećanja nivoa zaposlenosti u Srpskoj.

Kad se govori o novitetima u ponudi, spominje dva adrenalinska parka, jedan u Trebinju, drugi u Doboju, unapređen avantura park u NP Kozara, zatim plovidbu Savom u Gradišci, kajak na reci Bioštici, i unapređenu ponudu na Jahorini, koja i pored toga što se radi o zimskoj destinaciji, nudi neverovatne mogućnosti za adrenalinski doživljaj ove planine.

- Ovaj period godine stavlja u fokus i ostale sadržaje koji nas vežu za prirodu, a to su dodatni sadržaji na Romaniji, poput staze Sokolov put na Crvenim stenama, i rafting i kajak na rekama Vrbas i Tara, vožnja barkama Trebišnjicom, te brodom rekom Drinom u Višegradu - istakao je Lončarević.

Foto: Bojan D. Tošić

Staza Sokolov put na Romaniji

Jedan od impulsa za jačanje turizma biće i nova podela turističkih vaučera. Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma, kaže da veruje da će veliki broj sugrađana iskoristiti mogućnosti ovog projekta i od 1. jula do 30. oktobra posetiti neke od domaćih destinacija.

- Trenutno u projektu učestvuju 34 ugostiteljska objekta i devet turističkih agencija, a u prvih sedam dana realizacije projekta odobreno je oko 500 turističkih vaučera. Napominjemo da je Javni poziv uostiteljima i turističkim agencijama za učešće u dodeli vaučera do 15. oktobra 2022, i da će spisak tih objekata i agencija biti ažuriran na dnevnom nivou - ističe ministarka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)