CENA GORIVA ZAUSTAVILA KAMIONE! Transport robe širom republike Srpske pod znakom pitanja, kamiondžije na parkinzima

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 07. 2022. u 06:30

PREVOZNICI širom Republike Srpske parkirali su juče kamione u znak protesta zbog enormno visokih cena goriva zbog kojih su, kako kažu za "Novosti", otišli u "debeli" minusu.

ЦЕНА ГОРИВА ЗАУСТАВИЛА КАМИОНЕ! Транспорт робе широм републике Српске под знаком питања, камионџије на паркинзима

Parkirani kamioni, Foto D. M.

Aktuelna cena goriva od oko 3,5 maraka po litru je postala neizdrživa i kamioni širom Srpske ostaće na parkinzima dok nadležni u BiH ne nađu rešenje. Prevoznici su spremni da drže parkirane kamione, da ne voze i ne toče gorivo, koliko god treba, jer prosto ne vide uopšte smisao rada u uslovima gde aktuelna cena goriva "jede" svaku zaradu, kaže Nikola Grbić, predsednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS.

- Kamioni ne idu na utovar. Čekamo poziv iz nadležnih institucija kako bismo našli neko rešenje i dobili pomoć jer je trenutna cena goriva, koje učestvuje i do 80 odsto u realizaciji našeg posla, nepodnošljiva. Nismo čak ni na nuli već daleko ispod nule, svaki dan smo u minusu - poručio je Grbić i dodao da je učešće goriva dosad bilo do 30 odsto u realizaciji posla.

Dragan Grbić, Foto Novosti

Prema njegovim rečima, od nadležnih će zavisiti koliko će trajati bojkot prevoza roba, jer na cenu ne utiču kamiondžije već političari!

- Jedno od rešenja može biti kao i u zemljama EU gde prevoznici imaju pomoć države od 70 evra na svakih 1.000 potrošenih litara - kaže Grbić. Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS, kaže da je prevoz značajna stavka u privredi Srpske i svaka obustava rada se odražava, nažalost, na privrednike.

- Cena prevoza se mora ukalkulisati u cenu proizvoda. E sada, ukoliko se to bude menjalo onda se to dalje održava na čitav lanac u privredi što opet može da znači i na poskupljenje konačnog proizvoda - ističe Ćorić. Prema njegovim rečima, prevoznici u Srpskoj i BiH našli su se pod velikim udarom suočeni sa povećanjem troškova koje diktira cena litre goriva.

- Nažalost, BiH ne prati zemlje regiona i Evrope. Sve zemlje idu sa konkretnim rešenjima, od ograničavanja cene goriva do finansijske pomoći prevoznicima da im nadoknade visoke cene goriva. Ukoliko stane isporuka robe to može ugroziti proizvodni ciklus. Treba pronaći rešenje kojim će biti zadovoljni i prevoznici i korisnici njihovih usluga. Nažalost, brzih intervencija u BiH nema. Ali i oni koji donose odluke moraju znati da za domaću privredu voze domaći prevoznici - kaže Ćorić.

Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca, kaže da roba mora da ide i dodaje da su nažalost cene goriva takve kakve jesu.

- Ne vidim razlog za obustavu prevoza robe i mišljenja sam da će najveći deo prevoznika ipak da radi. Oni svoje troškove će prebaciti na privredu. I pre su rasle cene goriva, ali nismo imali reakciju ukidanjem akciza. Mislim da prevoznici neće postići ništa obustavom prevoza - kaže Trivić.

IZBEGAVAJU TRŽIŠTE BiH

PERO Ćorić kaže da se prosto mora pronaći rešenje jer postoje informacije da prevoznici iz Slovenije i Italije neće voziti za bosanskohercegovačko tržište.

- Gube mnogo vremena čekajući na granici da uđu u BiH i tu imaju velike finansijske gubitke. Navodno, prevoznici u EU imaju sve više posla po Evropi gde mogu da voze bez granica i postižu bolje finansijske efekte, pa im je BiH sve manje isplativa - kaže Ćorić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći