PREDUZETNICIMA 434 MILIONA KM: Usvajanjem Uredbe o postupku dodele podsticaja Vlada RS pojačava ulaganja u privredu

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 07. 2022. u 07:26

KAKO bi im olakšali uslove poslovanja i ekonomsku borbu na tržištu, mala i srednja preduzeća u Republici Srpskoj dobiće finansijsku injekciju od milion maraka za dalji razvoj i unapređenje rada od strane Vlade RS.

ПРЕДУЗЕТНИЦИМА  434 МИЛИОНА КМ: Усвајањем Уредбе о поступку доделе подстицаја Влада РС појачава улагања у привреду

Foto: Glas srpske

Ovo je izjavio za "Novosti" Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS, i dodao da je na poslednjoj sednici Vlade usvojena Uredba o postupku dodele podsticaja za mala i srednja preduzeća (MSP) u Srpskoj.

Ovo je samo deo ulaganja u sektor MSP, kaže ministar, i dodaje da je Akcionim planom za sprovođenje Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća RS od 2022. do 2024. godine planirano ukupno oko 434 miliona maraka za taj deo privrede.

Petričević kaže da su do 2024. planirana sredstva iz budžeta od 71 milion KM, a iz drugih izvora finansiranja oko 363 miliona KM.

- Na taj način, osim podsticaja za direktna ulaganja, pružamo podršku MSP za digitalnu transformaciju, pojedinačno ili zajedničko učešće na sajmu, organizovanje sajma, konferencije, uvođenje tehničkih inovacija u cilju poboljšanja produktivnosti i konkurentnosti, kao i za očuvanje starih i umetničkih zanata i domaće radinosti. Cilj dodele podsticajnih sredstava je podrška razvoju i dinamičnijem rastu malih i srednjih preduzeća, a Uredbom su propisane i obaveze korisnika sredstava - pojasnio je ministar Petričević.

Foto Vlada RS

Vjekoslav Petričević

Prema njegovim rečima, u sektoru MSP je zaposleno više od 134.000 radnike, što je oko 50 odsto ukupnog broja zaposlenih u Srpskoj.

- Ovako veliki broj zaposlenih radnika u MSP je dokaz koliko je ovaj deo privrede bitan za Srpsku i zbog čega Vlada ulaže napore da ga unapredi - izjavio je ministar.

Sva zainteresovana mala i srednja preduzeća mogu praviti Javni poziv za dodelu podsticaja, koji će uskoro biti objavljen na stranici Ministartva privrede i preduzetništva RS.

U Privrednoj komori RS kažu da mala i srednja preduzeća čine preko 80 odsto privrede Republike Srpske i da je svaka finansijska pomoć od strane Vlade RS a koja će unaprediti poslovanja i više nego dobrodošla.

- Po kriterijumima u Srpskoj, mala i srednja preduzeća su ona koja imaju do 250 radnika, promet do osam miliona KM i vrednost imovine do dva miliona KM. Ekonomija RS je mikroekonomija, pa ne treba da čudi i veliki broj malih i srednjih preduzeća - kažu u Privrednoj komori RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)