BRITANIJA STEŽE OBRUČ OKO SRPSKE: Šta je pozadina formiranja antiruskog centra u Sarajevu koji će biti deo NATO misije

S. MIŠLjENOVIĆ

02. 07. 2022. u 09:34

GLAVNI obaveštajni centar budućeg delovanja Britanije na području Zapadnog Balkana postaje Sarajevo.

БРИТАНИЈА СТЕЖЕ ОБРУЧ ОКО СРПСКЕ: Шта је позадина формирања антируског центра у Сарајеву који ће бити део НАТО мисије

Britanci pojačali svoju vojnu misiju u BiH, Foto RTRS

London u prestonicu BiH šalje vojne stručnjake koji će formirati antiruski centar i biće deo NATO misije. Uz eho nedavne poruke sa samita Alijanse u Madridu da se Bosna proglasi za "državu od strateškog značaja", manevarski prostor RS i Srbije kao izolovanih "oaza" usred evroatlantske zajednice - postaje sve manji.

- Rusija raspiruje nasilje i secesionizam u BiH kako bi potkopala i destabilizovala regiju. Odazivamo se pozivu naših prijatelja da pomognemo u zaštiti teško stečenog mira. Ne možemo dopustiti da Zapadni Balkan postane još jedan poligon za Putinove pogubne težnje. Raspirujući vatru secesionizma i sektaštva Rusija nastoji poništiti postignuća u BiH iz protekla tri desetljeća koja su doprinela stabilnosti na celom kontinentu - poručio je britanski premijer Boris Džonson, najavljujući uspostavljanje takozvanog centra za sajber sigurnost.

Jačanje uticaja Ostrva posebno raduje bošnjačke političke krugove, dok iz Banjaluke stižu sasvim druge poruke. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da nijedan organ u BiH nije dao saglasnost na prisustvo bilo koje vojne formacije, pa ni britanske, te stoga oni ne dolaze na zakonit način.

- To što druga dva člana Predsedništva na suverenitet BiH gledaju kao na političku trgovinu govori o njima i politikama koje su ih tu dovele, ali i o BiH koja neće moći preživeti one koji se u nju zaklinju - rekao je Dodik.

On je naglasio da NATO štab crpi svoje prisustvo u BiH na osnovu odgovarajućih rezolucija SB UN kojima je formirana misija Altea i produžen mandat koji ističe na jesen.

- Od zaključivanja Dejtonskog sporazuma NATO nikada nije imao neposredan angažman u BiH pod imenom NATO. Taj angažman ostvarivan je preko međunarodnih vojnih misija Ifora, Sfora i sada Eufora, koje je odobravao SB UN. Sve rezolucije SB UN koje se odnose na te misije su ograničenog trajanja, uglavnom na 12 meseci, i ova traje do jeseni.

Boris Džonson/Milorad Dodik, Foto Tanjug/V. Tripić

Miloš Šolaja, profesor Međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, kaže za "Novosti" da Britanija nastoji sprečiti da bilo ko u Evropi bude jači od njih:

- Sukob Ukrajine i Rusije vrlo lako može dovesti do toga da Rusija postane najmoćnija zemlja na evropskom kontinentu. Pogotovo što EU pokazuje da nije ozbiljan geopolitički igrač. Ovo je očigledno veoma značajan trenutak za Britaniju koja želi da preuzme apsolutnu kontrolu nad Evropom. Ne treba zaboraviti ni to da je ona najpouzdaniji saveznik SAD u NATO.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbednost u Banjaluci, kaže da ne treba zaboraviti da Britanija jača uticaj u BiH u izbornoj godini:

- Britanci nastoje dati vetar u leđa svojim političkim favoritima. Njihov rad će se odvijati u hibridnoj sferi, odnosno u pokušajima da se utiče na javno mnjenje kako bi izbori prošli onako kako Britanci hoće.

Inače, u BiH deluje Misija Eufora Altea koja broji oko 1.500 vojnika i pojačana je sa još 500 u martu nakon početka sukoba Ukrajine i Rusije. Iako je Britanija povukla svoje vojnike iz misije po izlasku iz Evropske unije, ona sada šalje pojačanje NATO Štabu Sarajevo.

UVELI SANKCIJE

DžONSONOVA vlada ranije ove godine uvela je sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović, koje, kako su tom prilikom obrazložili, smatra odgovornim za potkopavanje teritorijalnog integriteta i stabilnosti BiH, odnosno podsticanje secesionističkih planova koji bi defakto vodili izdvajanju RS iz sastava države.

DAJU 750.000 FUNTI ZA "BEZBEDNOST"

IZ Vlade Velike Britanije je saopšteno i da će dodatno izdvojiti 750.000 funti u sklopu jačanja prisustva u BiH kako bi se pri jednom sarajevskom univerzitetu uspostavio i Centar za kibernetičku bezbednost. U detaljima londonskog plana za BiH navodi se da će Britanija blisko sarađivati sa medijima i institucijama BiH da bi ih "opremila instrumentima za identifikovanje i ublažavanje posledica dezinformacija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest