TAKSI VOZI PO "VIŠOJ" TARIFI: U većini gradova i opština Srpski taksisti povećali cene i to za 20 odsto

N. BUNIĆ/M. REGOJE

02. 07. 2022. u 07:22

CENE taksi prevoza porasle su i više od 20 odsto u većini gradova i opština u Republici Srpskoj. Ima i taksista koji nisu menjali cenovnike, ali i oni upozoravaju da je poskupljenje samo pitanje dana s ozbirom na rast njihovih troškova.

ТАКСИ ВОЗИ ПО ВИШОЈ ТАРИФИ: У већини градова и општина Српски таксисти повећали цене и то за 20 одсто

Foto Printskrin

U najvećem gradu Srpske došlo je do poskupljenja svih taksi usluga. U Udruženju taksi prevoznika Banjaluka kažu da su zbog rasta cena goriva, bili primorani na ovaj potez.

- Cena prevoza po kilometru skočila je sa 1,5 na 1,7 KM, a start je sa dve marke poskupeo na 2,20. Za čekanje taksija po satu, umesto ranijih 15 KM, građani plaćaju 25 KM. Sa starim cenovnikom dalje nismo mogli - kaže predsednik Udruženja taksi prevoznika iz Banjaluke Dragan Purišić.

Purišić kaže da je ovo minimalno povećanje cenovnika taksi prevoza u odnosu na okolne veće gradove.

- Svih sedam taksi udruženja u Banjaluci na kraju se složilo sa ovim povećanjem. U odnosu na raniji period, trenutno imamo manje vožnji, za nekih deset odsto. Situacija je teška za sve, nikome se ne isplati prevoziti na kraće deonice, a takve vožnje su u većini slučajeva, pogotovo vikendom kada prevozimo od jednog noćnog kluba do drugog - naveo je Purišić.

Komentarišući poskupljenja taksi usluga, u Udruženju za zaštitu potrošača "Don", kažu da su prevoznici neopravdano podigli cene.

- Većina taksi vozila radi na plin. Oni su pribegli jeftinijoj varijanti da više zarade, što je i logično. I ta priča o poskupljenju goriva ovde ne pije vodu, jer je cena plina i goriva dosta različita. U moru silnih poskupljenja građani se nisu žalili na ovo, iako imaju potpuno pravo - kaže izvršna direktorka Udruženja "Don" Murisa Marić.

Poskupelo je i na jugu Srpske. U Trebinju, sa 1,5 KM start taksija porastao je na dve KM, kao i vožnja na kilometar. Cena uobičajene rute do Dubrovnika, kojom pribegavaju brojni Trebinjci, sa 25, skočila je na 30 evra.

Među malobrojnim gradovima i opštinama gde cene nisu rasle je i Doboj. Tamošnji taksisti, međutim, tvrde da je poskupljenje gotovo izvesno.

- Start taksi prevoza je kao i ranije, dve marke. Vožnja po kilometru je 1,5 KM, a čekanje se plaća 10 KM po satu. Iako su svi u okruženju povisili cene, mi nismo. Međutim, zbog porasta svih troškova, moraće doći do povećanja cenovnika - rekli su u Taksi "Slaven" iz Doboja.

ISTOČNO SARAJEVO BEZ PROMENE

U ISTOČNOM Sarajevu taksi prevoz još nije poskupeo, a trenutno nema naznaka da će cena ići gore, kaže Slavko Ivanović, prevoznik iz Istočnog Sarajeva.

- Startna cena uglavnom je jedna konvertibilna marka, a start se kreće od 1.20 KM do 1.40 KM. Imamo obećanje da će Gradska uprava na narednom skupštinskom zasedanju doneti odluku da svi taksi prevoznici na području Grada imaju jedinstvene cene - ističe Ivanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)