ALKALAJ "ZREO" ZA KRIVIČNU PRIJAVU: Kako Banjaluka može pravnim sredstvima da se zaštiti od samovolje iz Sarajeva?

S. M.

25. 06. 2022. u 07:00

U KONTINUITETU Sven Alkalaj zloupotrebljava svoj službeni položaj šefa Misije BiH pri Ujedinjenim nacijama, a najnoviji primer je samovoljno predlaganje Generalnoj skupštini UN da se usvoji rezolucija kojom bi se zabranilo negiranje genocida u Srebrenici. Alkalaj to radi, iako dobro zna šta piše u Ustavu BiH.

АЛКАЛАЈ ЗРЕО ЗА КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ:  Како Бањалука може правним средствима да се заштити од самовоље из Сарајева?

Milan Blagojević, Foto Glas Srpske/Sven Alkalaj, Foto Radio Sarajevo

Ovo za "Novosti" kaže Milan Blagojević, bivši sudija i profesor Ustavnog prava, komentarišući poteze predstavnika Bosne i Hercegovine na Ist Riveru koji idu na štetu Republike Srpske. On objašnjava da je Ustavom, u članu 5, propisano da je samo Predsedništvo BiH nadležno za vođenje spoljne politike. Svi drugi organi, kao što su Savet ministara, ministar inostranih poslova i ambasadori, kako ističe, dužni su samo da sprovode spoljnu politiku koju prethodno utvrdi Predsedništvo BiH.

Blagojević kaže da Alkalaj veoma dobro zna za ove norme i da, ako se ponaša suprotno njima, ne samo što na najgrublji način krši Ustav BiH, već time na flagrantan način čini i krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

- Kada Alkalaj, suprotno Ustavu BiH, bez odluke Predsedništva, kao slobodni strelac daje predlog GS UN, na taj način prekoračuje granice svojih službenih ovlašćenja. Zato bi srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik odmah trebalo da podnese krivičnu prijavu protiv Alkalaja za ovu ovu flagrantnu zloupotrebu položaja. Nije BiH privatna imovina Svena Alkalaja da njome raspolaže kako mu se prohte - zaključuje prof. Blagojević.

Prema rečima Blagojevića, posle podnošenja prijave, potrebno je odmah zamoliti Rusiju i Kinu da njihovi predstavnici u GS u izlaganju potpuno obaveste sve kakvim zloupotrebama položaja i podvalama se služi Alkalaj kako bi prevario, ni manje ni više do Skuštinu UN.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna