PROSEČNA PLATA U RS PET REZERVOARA! Ekonomisti: Hitno treba suspendovati akcize

S. Mišljenović

22. 06. 2022. u 07:33

ZA prosečnu platu u Republici Srpskoj, koja iznosi nešto više od 1.000 maraka, može se nasuti pet rezervoara goriva, prema aktuelnim cenama na benzinskim pumpama.

ПРОСЕЧНА ПЛАТА У РС ПЕТ РЕЗЕРВОАРА! Економисти: Хитно треба суспендовати акцизе

Foto Novosti/S. Mišljenović

Cena benzina i dizela na pumpama širom RS menja se svake sedmice i već je došla do 3,5 maraka po litru! Pumpadžije čak najavljuju da će cena rasti i do četiri marke.

Pun rezervoar od 50 litara vozače u RS, ali i BiH trenutno košta više od 200 maraka. U januaru je izdatak za tu količinu goriva iznosio oko 130 maraka. Prosečna zarada mogla je da pokrije trošak skoro osam rezervoara.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača "Don" kažu za "Novosti" da je talas poskupljenja koji je zahvatio RS ispraznio kućne budžete građana koji su sada prinuđeni da štede na svemu, pa i na hrani.

Foto D. Pozderović

- Gorivo je skoro duplo skuplje nego prošle godine, a to važi i za većinu životnih namirnica, od ulja, brašna, do mesa. Građani su počeli da kupuju najjeftiniju robu i da sipaju minimalne količine goriva. Kada se na to doda da je sada period nabavke ogreva za koji treba izdvojiti bar dve prosečne plate, onda se jasno vidi u kakvom finansijskom problemu je stanovništvo - kaže Murisa Marić iz Udruženja "Don". - Visoka cena goriva gura naviše i sve cene namirnica, ali opet niko ne garantuje građanima da će se cene vratiti na staro kada padne cena goriva.

Foto Novosti/S. Mišljenović

Ekonomisti nude rešenje za nižu cenu goriva i poručuju da institucije treba da naprave dva koraka. Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić kaže da je prva mera pod hitno i bez odlaganja privremeno suspendovati akcize na gorivo.

Foto Kozarski vijesnik

Murisa Marić

- Ovo je hitna mera i nikakvi izgovori donosilaca odluka nisu mogući - poručio je Hadžić. - Na ovaj način se smanjuje cena litra goriva između 0,30 do 0,40 KM, zavisno od vrste goriva. Druga mera uključuje obračun PDV, ne na trenutnu vrednost litra goriva, već na iznos maloprodajne cene od 2,01 KM koja je bila pre godinu dana. Pri toj ceni država uzima sebi po litru goriva 0,29 KM PDV, dok pri ceni od 3,31 KM uzima 0,48 KM. Dakle, samo zbog više cene goriva, država ekstra zarađuje na PDV 0,19 KM po litru benzina. Ako bi se ove mere usvojile, cena litra goriva bi odmah bila niža za 0,54 KM, po litru benzina, pa bi litar sada koštao 2,77 KM.

I SA SMANjENjEM DRŽAVA U PLUSU

PO osnovu akciza, za šest meseci bi smanjenje u naplati bilo oko 250 miliona KM. Međutim, podaci UIO BiH pokazuju da su prihodi od indirektnih poreza u prvih pet meseci 2022. veći za 739 miliona KM ili 23,88 odsto u odnosu na isti period 2021. Sa smanjenjem akciza, već su sada u plusu gotovo 500 miliona KM, a imaju još za naplatu sedam meseci - zaključuje Hadžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili