MRAZ "POBRAO" ROD: Poljoprivrednici u Srpskoj nezadovoljni prinosom, najviše pogođeni voćari (FOTO)

S. MIŠLjENOVIĆ

21. 06. 2022. u 08:10

OVA godina zbog loših vremenskih prilika donela je glavobolju poljoporivrednicima u Srpskoj.

МРАЗ ПОБРАО РОД:  Пољопривредници у Српској незадовољни приносом, највише погођени воћари (ФОТО)

Foto: "Novosti"

Najviše su pogođeni voćari. Usled mraza i niskih temperatura, rod kruške je podbacio totalno, kao i jabuke. Najbolje su rodile šljiva i trešnja, kaže za "Novosti" Dragoja Dojčinović, predsednik Udruženja voćara Republike Srpske.

- Situacija za voćare je loša. Imali smo duže hladnije periode i mrazeve koji su "obrali" rod. Nažalost, u voćnjacima imamo i dosta oštećenih plodova. Na tržištu će biti manje domaćeg voća, uvozni lobi će opet da profitira. Voćari već nekoliko godina imaju loše vremenske uslove kad voćke cvetaju, i zbog toga sve više ljudi odustaje od voćarstva - pojašnjava Dojčinović.

On kaže da, iako Ministartsvo poljoprivrede RS i Vlada maksimalno podržavaju voćare, vremenske nepogode iz godine u godinu većinu toga ponište na terenu.

- Zbog toga je za voćarstvo sve manje zainteresovanih. U odnosu na par godina unazad, sad imamo oko 60 odsto voćara koji su ostali u poslu. Više od 40 odsto je napustilo voćarstvo i otišli su u neke druge poslove - istakao je Dojčinović.

Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kaže za "Novosti" da su voćari prošli ove godine najgore, dok ostale grane poljoprivrede zasad imaju dobru godinu.

- Pšenica i kukuruz dobro izgledaju i nema problema na terenu. Usevi pšenice su dobili kišu u poslednji čas i to će se odraziti na bolji rod. Žetva će početi za nekih desetak dana. Nema nikakvih problema i odbacujemo sve priče o gladnoj godini - poručio je Marinković.

On ističe i da poljoprivrednici imaju maksimalnu podršku Ministartsva poljoprivrede i Vlade RS.

ZAŠTITA DOMAĆIH PROIZVODA

PREMA rečima Stojana Marinkovića, predsednika Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača, najbolje rešenje bilo bi da se zaštiti domaća proizvodnja i da domaće voće i ostali proizvodi budu na prvom mestu na našem tržištu, a ne uvozna roba.

- Kad bi domaće bilo na prvom mestu, to bi bila izjednačena tržišna utakmica. Sada je nemoguće boriti se sa uvoznim lobijem koji dovlači tone voća na naše tržište sa svih strana po niskim cenama, a domaće propada - kaže Marinković.

- Bez finansijskih izdvajanja Ministarstva poljoporivrede RS i Vlade na terenu bi bio kolaps. Stigla su enormna poskupljenja i đubriva i goriva. Ministarstvo je već isplatilo dobar deo novca za kapitalne investicije iz Kompenzacionog fonda. Ako potraju ova sva poskupljenja, nadamo se da će nam izaći u susret sa dodatnim sredstvima - kaže Marinković.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)