UDARIO I NA SRPSKE MINISTRE: Šefik DŽaferović poziva na odgovornost zbog odbijanja sankcija Rusiji

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 05. 2022. u 08:50

NAKON što su se bošnjački političari u ime Bosne i Hercegovine pridružili izjavi Evropske unije o sankcijama Rusiji - što je Banjaluka oštro osudila i poručila da nisu uvedene nikakve mere protiv Moskve jer za to nema nijedne odluke zajedničkih institucija - oglasio se bošnjački član i predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović koji traži da se pokrene pitanje odgovornosti srpskih ministara u Savetu ministara BiH.

УДАРИО И НА СРПСКЕ МИНИСТРЕ: Шефик Џаферовић позива на одговорност због одбијања санкција Русији

Foto: Savet ministara BiH

 A zamera im što nisu podržali sankcije Rusiji. Džaferović je za sarajevske medije izjavio da se BiH, na osnovu Strategije spoljne politike i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, putem Misije BiH pri Evropskoj uniji pridružila izjavi EU o sankcijama:

- Ali implementaciju sankcija su u Savetu ministara blokirali predsedavajući Saveta ministara i ministri iz RS za što moraju da snose punu političku odgovornost. Imidž i politička pozicija BiH u Evropi ne treba da budu ugroženi zbog njihovih blokada.

Iz Republike Srpske stigao je jasan odgovor: ne mogu da se nameću nikakve sankcije srpskim ministrima, oni će uvek glasati kako nalaže politika RS ili kako je usaglašeno u zajedničkim institucijama BiH u čijem radu učestvuju Srbi! Džaferović je upro prstom u predstavnike Srba čim je srpski član Predsedništva BiH zatražio njegovu ostavku, a zbog toga što je neovlašćeno otišao na sednicu Saveta bezbednosti UN i pridružio se hajci na Srpsku.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara, kaže za "Novosti" da Džaferović ne može da deli nikakve političke lekcije predstavnicima RS u zajedničkim institucijama:

U PARLAMENTU BEZ VEĆINE ZA SMENU

UKOLIKO bi se zaista pokrenulo pitanje kažnjavanja srpskih ministara u Savetu ministara, procedura se sprovodi kroz Parlament BiH. Prema sadašnjem odnosu snaga, bošnjački politički korpus nema dovoljan broj glasova da smeni nijednog srpskog ministra. Protiv smene bi bili i hrvatski parlamentarci koji su u "ratu" sa bošnjačkim političarima zbog odbijanja SDA da se menja Izborni zakon BiH.

- Naša odgovornost je da poštujemo Ustav i Dejtonski sporazum s jedne strane, kao i da političkim odlukama poštujemo interese RS i politiku definisanu na zajedničkom nivou a koja ne ugrožava RS. Krajnje je licemerno da poziv na sankcije dolazi od čoveka koji je trebalo da prijavi ratni zločin nad Srbima, a nije. Džaferović će ostati zapamćen po tome što nije sprečio i procesuirao one koji su činili zločine nad Srbima. A sada svojim političkim delovanjem nanosi štetu odnosima unutar BiH.

Prema njegovim rečima, predstavnici iz RS u zajedničkim institucijama BiH političku odgovornost dele sa narodom Srpske i ne interesuju ih Džaferović i njemu slični:

- Svedoci smo svakodnevnik falsifikata i prevara iz političkog Sarajeva. Džaferović je deo toga. Predstavnici RS će svaki put odbiti inicijative za uvođenje sankcija Rusiji. Srpskim ministrima agendu ne utvrđuje bošnjački član Predsedništva BiH, već predsedavajući Saveta ministara BiH i politika koja dolazi iz RS. Mi bez stava RS ne donosimo odluke.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći