MLADI HRLE NA POSAO U DUBROVNIK: U gradu na Trebišnjici iz godine u godinu manjak radne snage u ugostiteljstvu

D. CURAĆ

10. 05. 2022. u 08:12

BROJNI Trebinjci i ove godine odlaze na sezonski rad u Dubrovnik zbog čega u tom hercegovačkom gradu sve veći broj ugostitelja muku muči da pronađe radnike za predstojeću letnju sezonu.

МЛАДИ ХРЛЕ НА ПОСАО У ДУБРОВНИК: У граду на Требишњици из године у годину мањак радне снаге у угоститељству

Foto D. Curać

Prema nekim procenama, iz Trebinja u susednoj Hrvatskoj biće zaposleno blizu 2.000 sezonaca.

- Odlučio sam da ovog leta radim u Dubrovniku pošto sam pre toga bio zaposlen u Trebinju kod privatnika i nisam bio zadovoljan zaradom. Otišao sam na razgovor sa predstavnicima jednog hotela gde sam dobio mesto kao spasilac na bazenu zašta imam neophodnu licencu. Dogovorili smo se u martu, i pre nekoliko dana sam počeo da radim, a zasada je sve kako treba. Plata je tri puta veća nego u Trebinju, imam slobodan dan, plaća mi se prekovremeni rad i tek sada znam za šta radim - rekao je za "Novosti" Vladimir N. iz Trebinja.

Na drugoj strani, ugostitelji iz Trebinja ne žele javno da pričaju o problemima sa radnom snagom, ali su svesni da ne mogu konkurisati firmama iz Dubrovnika.

- Mi ne možemo ponuditi uslove našim radnicima kao što su u Dubrovniku iako pokušavamo da im povećavamo plate. Razlike u ceni su mnogo veće, pa tako recimo, jedna kafa u Dubrovniku košta koliko tri do četiri u Trebinju. Sem toga ne može se porediti ni obim posla koji je u susednoj Hrvatskoj daleko veći tako da smo u velikom problemu - rekli su nam u jednom od trebinjskih ugostiteljskih objekata u samom centru grada.

POSEĆENOST Jedna od letnjih bašti u Dubrovniku, Foto Profimedia

Odliv radne snage nije samo primetan u ugostiteljstvu, kažu u Regionalnom sindikatu istočne Hercegovine, gde ističu da su najčešći razlozi materijalne prirode.

- Nažalost, Trebinje se prazni. Odlaze oni najvredniji i koji mogu doprineti razvoju Trebinja, Hercegovine i Republike Srpske. Sve je veća zainteresovanost dubrovačkih poslodavaca za radnom snagom u Trebinju, a razlozi su najjednostavniji, jer svaki čovek gleda od čega se i kako se živi - istakao je Dragan Simović, predsednik Regionalnog sindikata istočne Hercegovine.

MANjAK RADNIKA

I DOK radnici iz BiH odlaze u Hrvatsku i u toj zemlji, takođe, imaju problema sa odlivom radne snage. Tako je glavni direktor Hrvatskog udruženja poslodavaca, Damir Zorić izjavio da im nedostaje još milion radnika, odnosno da bi hrvatskom penzijskom sistemu trebalo da bude barem tri zaposlena na jednog penzionera, a da je sada taj odnos 1, 5:1.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna