HRVATI BI SVOJ ENTITET: Zaključci Hrvatskog narodnog sabora uzdrmali Sarajevo

S. M.

21. 02. 2022. u 06:00

HRVATSKI narodni sabor (HNS) je na sednici održanoj proteklog vikenda doneo zaključke u kojima se navodi da će ako se nastavi dekonstituisanje hrvatskog naroda, pokrenuti sve pravne procedure za novu teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i demokratije, kojima će biti obezbeđena ustavna ravnopravnost sva tri naroda u BiH.

ХРВАТИ БИ СВОЈ ЕНТИТЕТ: Закључци Хрватског народног сабора уздрмали Сарајево

Sednica HNS, Foto Hns.bih

Srpski član PBiH Milorad Dodik izjavio je da ne vidi ništa sporno u zaključcima Hrvatskog narodnog sabora, i smatra da Hrvati imaju pravo da zahtevaju jednaka prava, kao i ostala dva konstitutivna naroda u BiH.

- Odbijanje muslimana da prihvate činjenicu da BiH nije njihov ekskluzivitet dovela je BiH, a posebno Federaciju BiH, u tačku u kojoj se danas nalazimo. Povlađivanje američke i briselske administracije željama muslimana dugoročno destabilizuje BiH - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da samo dijalog i razgovor svih u BiH garantuje da bi ona mogla da opstane onako kako je definisana Ustavom.

- Problem jednog naroda u BiH problem je svih, i to je valjda svima jasno. Ignorisanje preglasavanja jednog naroda BiH gura u dugoročnu nestabilnost, i odgovornost za to snosiće oni koji to ne žele da vide i da reše - naveo je Dodik.

Stranka demokratske akcije (SDA) ocenila je neprihvatljivim zaključke HNS usvojene na zasedanju u Mostaru i smatra da oni neće doprineti relaksiranju odnosa u Federaciji.

Nakon što su objavljeni zaključci HNS, brzo se oglasila SDA, na čijem čelu je Bakir Izetbegović, i poručili da zaključci HNS sužavaju prostor za razgovore o ustavnoj reformi i izmenama izbornog zakonodavstva.

- Teritorijalne reorganizacije i dodatnih etničkih podela neće biti, niti će SDA na to ikada pristati. Za to ne postoji nikakav pravni ni politički osnov - naveli su iz SDA.

NEMA IZBORA U BiH?

DRAGAN Čović, lider HDZ BiH je na ovom skupu poručio da neće biti ispunjeni formalno-pravni uslovi za održavanje opštih izbora 2022. godine, sve dok se ne izmeni postojeći Izborni zakon BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA TUGA: Preminuo mladi trener