MILOŠ IZ SUBOTICE - NAJBOLJI PICA MAJSTOR NA PLANETI: Da pobeda bude slađa ostvario ju je u Italiji među više od 100 takmičara iz sveta (FOTO
ZVANIČNO, najbolji pica majstor na svetu je Miloš Knežević (26) iz Subotice.

Foto: Privatna arhiva/ Expocook/Basch House1887
Vešt, verziran i, naravno, sa svojim "malim tajnama velikih majstora kuhinje", ovu laskavu titulu poneo je ni manje ni više nego u Italiji, što priznanju daje posebnu težinu. Peharom, medaljom i diplomom okitio se u Rimu gde je krajem marta održano Svetsko prvenstvo u pripremanju pica (Expocook Pizza World Competition). Štaviše, učestvovao je u četiri kategorije takmičenja i proglašen je, sportskim rečnikom rečeno za VIP celokupnog nadmetanja.
I posle svega, Miloš za sebe skromno kaže da je on samo strastveni pekar, a ne samo pica majstor. Ističe jedino da mu je pekarstvo u genima, jer je njegov pradeda bio čuveni i poštovani pekar u Tavankutu kod Subotice.
- Tajna najbolje pice je u testu. U stvari, ne postoji baš tajna u klasičnom smislu, ali rekao bih da je ključno duboko poznavanje osnova pekarstva i zanata. Sve kreće od te osnove, a osnova za picu je svakako testo. A, za vrhunski rezutat tog neodoljivog zalogaja ključno je balansiranje ukusa, mirisa i izgleda. Zaista imam posebnu strast za pripremanje pica i kad ih pripremam veoma sam posvećen - kaže za "Novosti" Miloš koji je osvojio i najprestižnije priznanje na ovom nadmetanju: nagradu za najboljeg stranog pica majstora na svetu (Best Foreign Pizza Chef).
Takmičenje je okupilo više od stotinu vrhunskih pica majstora iz celog sveta, a naš Miloš je svoju spretnost i znanje pokazao u nekoliko kategorija:

Foto: Privatna arhiva/ Expocook/Basch House1887
- Učestvovao sam u četiri kategorije: pizza napoletana (tradicionalna napolitana), contemporanea (moderna), pizza alla pala (izdužena koja se služi na drvenoj "lopati" (pizza alla pala) i calzone (kalcona). Svaka kategorija pice zahteva posebne vrste brašna, različite fermentacije i posebnu pripremu. Sve ostalo je naša kreativnost, naravno opet protkana znanjem, ali i iskustvom o stapanjima ukusa i mirisa, kombinacijama namirnica i o tome kakav će biti njihovo konačan "efekat" na nepcima konzumenta. A, ja uživam u svakom koraku procesa pripremanja pice. Bilo je ključno i da testo mesim ručno, bez upotrebe miksera, kako bih postigao željeni rezultat.
Kada je reč o odmeravanju spretnosti sa kolegama u prestonici Italije, najbolji pica majstor na svetu kaže:
- Nadmetanja kao što je bilo ovo u Rimu daju mi dodatnu energiju i hrane moju inspiraciju. U takvim, takmičarskim uslovima, najsigurniji sam kada se oslonim na svoje iskustvo kao i da sve što znam tada i primenim kako bih na kraju stvorio vrhunski proizvod. Inače, na ovo takmičenje u Rim, stigao sam nekoliko dana ranije da bih bio siguran da će sve biti spremno za takmičenje. To mi je omogućilo da se u potpunosti posvetim pripremi predfermenata, jer proces fermentacije testa i sazrevanja ima najvažniju ulogu u postizanju savršenog rezultata.
VOLI PROCES LAMINIRANjA
MILOŠ se već deceniju i po bavi pekarstvom, a završio je Hemijsko-tehnološku školu u Subotici, smer pekarstvo. Put do uspeha ostvarenog u Rimu bio je pun izazova, strpljenja, truda i iskrene posvećenosti poslu u kojem i uživa.
- Uvek sam bio posvećen učenju i istraživanju. Kroz godine rada sam razvio sposobnost da prepoznam i primenim pravu tehniku u pravom trenutku. Volim da eksperimentišem dok pripremam pice, ali mnogo volim i da pripremam i hlebove i druga testa, naročito ona koja zahtevaju proces laminiranja. Reč je o tehnici koja se široko koristi u pekarstvu, sa upotrebom masnoće kod npr. lisnatih peciva i kroasana, ili bez nje u slučaju pica i hlebova. U svakom slučaju ovaj proces stvara više slojeva, što rezultira lepom, lisnatom teksturom - objašnjava naš sagovornik.
Svetski šampion u pravljenju pice vredno radi u jednom restoranu u Subotici pa u specijalitetima koje priprema svakodnevno mogu da uživaju i Subotičani i gosti ovog grada.
- Ova titula me dodatno motiviše da budem još bolji u ovom mom poslu, a verujem da mi najbolje tek predstoji - kaže Miloš Knežević.

ŠPANIJA PROGLASILA VANREDNO STANjE
MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Španije proglasilo je vanredno stanje nakon današnjeg nestanka struje.
28. 04. 2025. u 21:32

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

ZVANIČNO - RAZVELA SE GAGA: Proces dug 13 meseci, PROMENILA prezime, a Toni ima novu devojku i to milionerku
PAPIRI za razvod pevačice Dragane Mirković i Tonija Bijelića su potpisani, a brakorazvodni postupak je okončan posle nešto više od godinu dana.
29. 04. 2025. u 14:20 >> 14:21
Komentari (0)