KNEZ LAZAR ČUVA SVETINJU: Crkva Svetog apostola Marka u Šilovu jedna je od najlepših na Kosovu i Metohiji

Jelena Stojković

12. 04. 2024. u 18:46

HRAM Svetog apostola Marka na brdu iznad srpske enklave u Šilovu jedan je od najlepših i najuređenijih verskih objekata u ovom delu KiM. Pruža se predivan pogled na Šaru i Kosovsko-pomoravsku ravnicu.

КНЕЗ ЛАЗАР ЧУВА СВЕТИЊУ: Црква Светог апостола Марка у Шилову једна је од најлепших на Косову и Метохији

Foto: J. Stojković

Ipak, svetinja je često pod ključem, čak i u ovim danima pred Vaskrs kada sveštenik obilazi domove malog broja preostalih Srba u enklavama i sveti vodicu - nemoguće je sačuvati je od Albanaca kojima smeta sve što je srpsko.

Foto: J. Stojković

Spomenik knezu Lazaru prethodno bio postavljen u Gnjilanu

Mladići koji pomažu oko održavanja crkve kažu da je "ključ" jedini način jer je nedavno ponovo pokušano obijanje, a oštećen je i krst na kapiji.

U martu 2021. ova crkva našla se na meti pljačkaša. Tada su odneseni novac i vredno ozvučenje. Srbi ovog kraja nisu bogati, ali u privženi Crkvi i svetinje održavaju. Hram u Šilovu je izgrađen pre više od 20 godina. Na Markovdan se oko nje uvek okuplja mnogo vernika, a nisu retkost ni venčanja ni krštenja.

Foto: J. Stojković

Albanci nedavno oštetili krst na vratima porte

Od pre nekoliko godina Šilovo je poznato i po proslavi Vidovdana. Meštani su "udomili" monumentalni spomenik knezu Lazaru, koji je bio simbol Gnjilana, ali je 1999. porušen sa postamenta ispred Centra kulture i oštećen. Tada je prenet u bazu Kfora u nekadašnjoj kasarni u Gnjilanu, gde su ga stranci sačuvali od daljeg oštećenja.

Foto: J. Stojković

Svetinja je više puta bila na udaru Albanaca, pa mora da se zaključava

Potom je otpremljen u najbliže srpsko selo i postavljen u centru Šilova, pa premešten u crkvenu portu 17. juna 2007. Sa ovog mesta spomenik simbolično gleda u pravcu Prilepca (rodno mesto kneza Lazara). Zato se Srbi iz ovog kraja i oni koji su se odselili sa KiM, za Vidovdan okupljaju baš u ovom mestu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!