DA STRADANJE MUČENIKA NE PREDAMO ZABORAVU: Danas ispred Crkve svetog Marka sakupljanje potpisa za Rezoluciju o genocidu nad Srbima u NDH

Boris Subašić

06. 04. 2024. u 06:45

SKUPOM ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu, danas u 11 časova, zvanično će početi sakupljanje potpisa podrške Rezoluciji o genocidu nad srpskim narodom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945, na osnovu koje Narodna skupština Srbije može da donese zakon kojim će se sankcionisati negiranje genocida nad Srbima.

ДА СТРАДАЊЕ МУЧЕНИКА НЕ ПРЕДАМО ЗАБОРАВУ: Данас испред Цркве светог Марка сакупљање потписа за Резолуцију о геноциду над Србима у НДХ

vikipedija

Reč je o zajedničkoj inicijativi udruženja iz Srbije i dijaspore koje je u ovom poduhvatu okupio Pokret Srba Krajišnika.

- Narodna inicijativa za sakupljanje 10.000 potpisa za Rezoluciju o genocidu nad Srbima u NDH nije poziv na mržnju, sukobe i revanšizam. To je poziv na svest, da se genocid dogodio i da ne dozvolimo da se ikada više dogodi bilo kome, i na savest, da odamo dužnu poštu nevinim žrtvama i da njihovo mučeničko stradanje ne predamo zaboravu. Ovde nema mesta nikakvim političkim manipulacijama niti skrivenim namerama. Svako od nas duguje taj potpis za sve stradalnike, kao trenutak saosećanja, iako im dugujemo mnogo više - kaže Mile Bosnić, predsednik Pokreta Srba Krajišnika.

On ukazuje da su i ranije postojale razne inicijative koje su se svele na načelne ocene da je počinjen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH.

Tanjug

Mile Bosnić

- Problem je u tome da je genocid nad Jevrejima i Romima zakonski priznat, a genocid nad Srbima nije. Za osujećivanje tog priznanja korišćeni su razni izgovori: "očuvanje bratstva i jedinstva", "nije još vreme", "nije zgodno zbog EU"... Tako smo došli u situaciju da su sami Srbi osudili genocide nad svim narodima, osim nad sopstvenim. Zato smo pokrenuli svesrpsku narodnu inicijativu za rezoluciju na osnovu koje može da se usvoji zakon koji bi sankcionisao negiranje genocida i ruganje žrtvama. Sa 10.000 potpisa imamo pravo na zakonodavnu inicijativu koju Skupština mora da stavi u proceduru, a ukoliko se zakon ne donese za godinu dana sakupićemo 30.000 potpisa pa ćemo ići na referendum. Donošenje rezolucije je naša moralna obaveza i prema precima koji su bili žrtve genocida i prema potomcima, da oni ne bi u budućnosti postali žrtve - odlučan je Bosnić.

vikipedija

Logor za srpsku decu u NDH

Objašnjava i da je skup ispred Crkve Svetog Marka samo početak kampanje od vrata do vrata širom Srbije i dijaspore.

- Već imamo određeni broj validnih potpisa, ali skup je zvanični početak inicijative posle koga će sva udruženja u okviru pokreta, među kojima su i Društvo srpskih domaćina i Boračko udruženje "Srce heroja" obići celu Srbiju i doći do svakog čoveka. Želimo da svaki pojedinac oseti donošenje rezolucije kao svoju potrebu, kao deo sopstvene kulture sećanja - kaže Bosnić.

On naglašava da je poslednji čas za usvajanje Rezolucije o genocidu nad Srbima u NDH jer je revizija istorije Drugog svetkog rata uveliko u toku.

- Ruganje srpskim žrtvama u NDH je nekažnjivo, jer od 1945. traje obmanjivanje da su Pavelić i ustaše bili u manjini, samo podizvođači nemačke ideje genocida nad Jevrejima i Romima. Srpski narod se smišljeno izostavlja sa spiska žrtava, jer je genocid nad Srbima bio autentična državna ideja NDH, zapisana u njenim rasnim zakonima. Genocid nije izvela grupa ustaša, već državni aparat koji je imao od 200.000 do 400.000 vojnika, među kojima su bile i ustaše, policija, žandarmerija, civilna vlast i katolička Crkva. Genocid nad milion Srba je državni zločin koji nije moglo da izvede samo pet kamiona ustaša koje su došle u Zagreb. To su obmane iz Brozovog doba. Poslednji je čas da Srbi shvate šta im se desilo, jer je revizija istorije uveliko u toku, a mi nemamo pravne instrumente da se branimo. Da imamo zakonski regulisano negiranje genocida nad Srbima u NDH, onda ne bi svako mogao da se ruga srpskim žrtvama, ni da najavljuje, na primer, zatvaranje srpskih crkava i njihovo pretvaranje u kafane, što je direktan nastavak enedhazijskog državnog programa. To nije neki neodređeni "govor mržnje", stvar je mnogo ozbiljnija: reč je o negiranju genocida nad Srbima i ruganje njegovim žrtvama - zaključuje Bosnić.

Knjiga "Totalni genocid" D. Davidov

 

Sramotna promocija opravdanja

SRAMOTA je što se u srpskoj naučnoj i akademskoj javnosti promovišu opravdanja za genocidnu NDH - kaže Mile Bosnić. - Nepriznavanje genocida nad sopstvenim narodom pravda se frazama da je "hrvatska akademija zapretila da nikada nećemo ući u EU ako donesemo rezoluciju o genocidu nad Srbima", ili će se uvrediti Vatikan jer će se onda "blaženi" Stepinac pokazati kao jedan od stubova genocidnog režima, i da je njegova "crkva u Hrvata" tvrdila da je Pavelić "Božje proviđenje". Dok mi ćutimo revizija traje, a najstrašnije je što u njoj učestvuju i neki ljudi iz naših institucija nauke, kulture i prosvete. Oni negiranjem genocida nad Srbima u NDH praktično postaju njegovi savremeni saučesnici.

Knjiga "Totalni genocid" D. Davidov

Srpska nejač sa Kozare je završila u sistemu logora smrti Jasenovac

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave