OD STARIH PUTEVA PRAVILI STAZE I FONTANE: U Vršcu samo dve ulice i dalje imaju kaldrmu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

30. 03. 2024. u 12:28

U VRŠCU, čije su ulice bile usko građene – tek toliko da se po kaldrmisanom putu mogu mimoići dvoje zaprežnih kola – ostala su samo dva sokaka sa makadamom umesto asfalta, koja svedoče o tim starim vremenima.

ОД СТАРИХ ПУТЕВА ПРАВИЛИ СТАЗЕ И ФОНТАНЕ: У Вршцу само две улице и даље имају калдрму

Foto: J.J.Baljak

To su deo Ulice Laze Nančića, od Dvorske do Zmaj Jovine, koji je dugačak svega 140 metara, kao i Ulica Đure Jakšića, kod socijalnog, koja se proteže u dužini od 210 metara.

One i dalje čuvaju šarm starog Vršca, mada, istina, nikako ne „čuvaju“ amortizere motornih vozila koja tuda svakodnevno prolaze.

Foto: J.J.Baljak

Ulica Laze Nančića

Upravo iz tih praktičnih razloga – kada je saobraćaj počeo masovno da se motorizuje – lokalne vlasti su počele da vade kamene kocke i da asfaltiraju puteve.

Poslednja ulica koja je doživela takvu transformaciju je Dimitrija Tucovića, deo od bulevara Žarka Zrenjanina prema bregu. Nekoliko godina pre toga, kocke su bile izvađene i iz samog bulevara.

Sav taj materijal – budući da se radi o veoma kvalitetnom kamenu – dobio je svoju upotrebnu vrednost na drugim mestima.

Prilikom rekonstrukcije Gradskog parka 2011. godine, tim kockama su formirane glavne šetačke staze. Pre dve godine od njih je napravljen i parking ispred parka, a sada je u planu da se njima oblikuje i veliko sunce na samom ulazu u ovu zelenu gradsku oazu.

Takođe, tim starim makadamom je napravljen i plato oko fontane na tzv. Majmunskom ostrvu.

Kocki ima još i, kako nam kažu nadležni, biće iskorišćeni gde god se za to bude ukazala prilika. A do kada će ove dve kaldrmisane ulice opstati – ostaje da se vidi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo