IZLOŽBA SERGEJA VENJAVSKOG I FOTO-REPORTERA "NOVOSTI" U MOSKVI: "Juče Beograd, danas Belgorod"

J. Matijević

20. 03. 2024. u 06:45

BEOGRAD 1999. Belgorod 2022. i 2023. Bombe, stradanje, smrt, suze i strepnja na licima ljudi... Užasi rata kada su na meti civili, privredni objekti, njive, mostovi, vozovi, kuće..., ono što časnom vojniku i časnoj vojsci nikada ne može biti cilj. Beograd je to doživeo pre ravno dve i po decenije, u Belgorodu traje.

ИЗЛОЖБА СЕРГЕЈА ВЕЊАВСКОГ И ФОТО-РЕПОРТЕРА НОВОСТИ У МОСКВИ: Јуче Београд, данас Белгород

Foto: Promo

Svedočanstva o patnjama u dva bela grada na 30 crno-belih fotografija od četvrtka će moći da vide i žitelji ruske prestonice. U Muzeju pobede, na Poklonaja gori, u Moskvi, 21. marta, biće otvorena izložba "Juče Beograd, danas Belgorod. Krvavi trag NATO" koju su zajedno priredili poznati ruski foto-reporter Sergej Konstantinovič Venjavski i sadašnji i bivši foto-reporteri "Večernjih novosti" Dragan Milovanović, Zoran Jovanović, Igor Marinković, Nikola Fifić, Aleksa Stanković i Miloš Cvetković, dok je autor jedne fotografije Rade Prelić iz Tanjuga. Izložbu će otvoriti Branko Vlahović, stalni dopisnik "Večernjih novosti" iz Moskve.

Foto: Z. Jovanović

Beograd 1999. tokom NATO agresije

- Crno-bela fotografija najsuptilnije i najosetljivije prenosi na gledaoca sva osećanja "zamrznutog" trenutka. Ljudsko oko je takvo da ga paleta boja pleni svojom raznolikošću i ne prenosi uvek pravu poruku onoga što je fotograf želeo da prenese svojim kadrom. Crno-bela fotografija je zapravo izjava činjenice, nemi svedok onoga što se dešava u kadru. Crno-beli okvir ne odvlači gledaoca od suštine, on će mu omogućiti da vidi ono najvažnije što je fotograf želeo da mu prenese. A sama situacija, kako u Beogradu, tako i u Belgorodu, po mom mišljenju, nije naklonjena jarkom i živopisnom cveću, već je to i dalje težak, ciničan i istinit pogled na ono što se dešavalo pre 25 godina i što se dešava danas - odgovara Sergej Venjavski na naše pitanje zašto je iako su originalne fotografije u boji, odlučio da na izložbi u Moskvi budu crno-bele.

Foto: Maksim Polubojarinov

Sergej Konstantinovič Venjavski

U dopisu kojim se obraća svima koji će posetiti postavku "Juče Beograd, danas Belgorod", urednik fotografije u "Novostima" Dragan Milovanović, podseća da su 15 odabranih za izlaganje u Moskvi deo izložbe "Agresija u 78 fotografija", autora Zorana Jovanovića priređene povodom dve decenije NATO agresije na SRJ, u okviru koje je predstavljeno 78 dela foto-reportera naše kuće koja su ovekovečili tokom 78 dana stravičnog bombardovanja naše zemlje.

- Takozvana kampanja NATO pretvorila se u sveopšti kazneni rat, koji ignoriše zakone rata i dozvoljava ubistvo civilnog stanovništva. Za 78 dana agresije izvedeno je oko 2.300 vazdušnih napada na više od hiljadu objekata širom teritorije Srbije i Crne Gore. Preko 1.000 lovačkih aviona NATO ispalilo je 400.000 raketa sa ukupno 22.000 tona eksploziva, 1.300 krstarećih raketa, 37.000 kasetnih bombi, iako su zabranjene Ženevskom konvencijom. U NATO agresiji poginulo je 462 vojnika, 2.000 civila, uključujući 88 dece - napisao je Milovanović.

Foto: I. Marinković

 

Ideja za ovu izložbu potekla je od Ekaterine, supruge Sergeja Venjavskog.

- Ona je povukla tu paralelu između Belgoroda i Beograda. Zainteresovao sam se za ideju i sa Agencijom "Rossotrudničestvo" i foto-reporterima vašeg divnog lista "Večernje novosti" uspeo sam da je oživim - kaže Venjavski.

On je rođen i živi u Rostovu na Donu, a foto-novinarstvom bavi se od 1993. i autor je mnogobrojnih poznatih fotografija koje su obišle svet, a njihove posmatrače nisu ostavile ravnodušnim.

Foto: Vikipedija

MOSKVA Centralna zgrada Muzeja pobede

- Ni mene nisu ostavile ravnodušnim prava remek-dela foto-reportera "Večernjih novosti" koji su imali snage da ih naprave u tom užasu nepravednog rata u bratskoj Srbiji. Moje su nastale 2022. i 2023. na pograničnoj teritoriji Ruske Federacije, Belgorodskoj oblasti, u veoma teškim vremenima za taj region. A, na svih naših 30 fotografija koje će biti izložene najviše me je dotakla hrabrost stanovnika Beograda i Belgoroda, koliko su snažni i hrabri pred agresorom - iskren je Venjavski.

"SRBI - NAJPOUZDANIJI SAVEZNICI"

NA predstojeću izložbu, Moskovljane poziva i zanimljiv plakat. On sadrži po jednu fotografiju iz Srbije i Belgorodske oblasti, i dve poruke. Prva su nedavne reči predsednika Rusije Vladimira Putina: "Srbi su vekovima bili najpouzdaniji saveznici Rusije - mi to znamo, pamtimo i cenimo", dok na drugoj piše: "Juče Beograd, danas Belgorod. Krvavi trag NATO.". 

U tri decenije dugoj karijeri, ovekovečio je mnoge političke i kulturne događaje, kao i posledice terorističkih napada i avionskih nesreća.

Foto: Sergej Venjavski

Šebekino u Belgorodskoj oblasti

- U Beogradu i Srbiji, nažalost, nisam bio, ali nadam se da ću u bliskoj budućnosti posetiti vašu zemlju i Beograd i da ću tada objektivom moje kamere moći da "uhvatim" svu lepotu Srbije - kaže naš sagovornik.

Izložbu u Moskvi podržao je i beogradski Ruski dom, a biće pred posetiocima do 24. marta, a planirano je da do juna bude priređena i u Beogradu i Belgorodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024