NEĆETE VEROVATI ŠTA BAŠTINI ZAVIČAJNI MUZEJ U PARAĆINU: Čuvaju školjke stare 400 miliona godina (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

22. 02. 2024. u 07:16

U ZAVIČAJNOM muzeju u Paraćinu nedavno je urađena revizija paleontološke zbirke koju je, u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka, formirao Predrag Vučković, tadašnji direktor te ustanove.

НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ ШТА БАШТИНИ ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ У ПАРАЋИНУ: Чувају шкољке старе 400 милиона година (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Utvrđeno je da zbirka broji 2.252 predmeta. Uglavnom su to kosti pleistocenskih sisara koji su živeli na prostoru Balkana i Evrope u periodu od oko 2,5 miliona do 11.000 godina pre nove ere. Atraktivni izloženi deo te zbirke pleni pažnju posetilaca u prizemlju poznate Ružićeve zgrade, prve spratne u Paraćinu, gde se odavno nalazi Muzej.

STENE - NOVI EKSPONATI

ZAHVALjUJUĆI Vesni Vučković, Zavičajni muzej u Paraćinu nedavno je započeo formiranje geološke zbirke koju čine uglavnom stene sa područja opštine Paraćin. Ovi predmeti su svedoci geoloških, klimatoloških promena koje su uticale na formiranje živog sveta i bili su predmet brojnih naučnih radova.

Arheolog Vesna Vučković, muzejski savetnik zadužen za praistorijsku i paleontološku zbirku, ističe da su najstariji fosili amoniti iz perioda od 409 - 66 miliona godina. Oni su živeli u okeanu Tetis koji je tada pokrivao veći deo Evrope. Za ovaj period bi se mogli vezati fosili školjki i puževa. 

Foto: Z. Rašić

Amonit

- Međutim, vremenom sa izdizanjem Karpata, Alpa i Dinarida u periodu između 24 i 20 miliona godina formira Panonsko more. Iz tog perioda potiče fosilizovani morski jež. Već u to vreme područje paraćinske opštine je bilo njegov zaliv, poznat kao Paraćinsko-kruševački zaliv. Vode ovog mora su bile okružene planinskim vencima koji su počeli da se izdižu još pre 280 miliona godina. Ipak, ono po čemu je paraćinski muzej jedinstven u Srbiji jeste nalaz fosilizovane lobanje aligatora, Diplocynodon moraviensis, pronađenog u krečnjačkim stenama iznad sela Popovac. Ovaj endemski rod se iz Afrike tokom mlađeg i srednjeg miocena (16,5 - 15,5 miliona godina) proširio u Evropu i Aziju i taj nalaz je pripadao manjoj životinji, dužine oko tri metra, koja je živela u rečnim ili močvarnim sredinama.  

Foto_ Z. Rašić

Po rečima Vučkovićeve, među mnogobrojnim nalazima pleistocenskih životinja ističe se deo lobanje pećinskog medveda (ursus spelaeus). Ova vrsta medveda je živela u Evropi i Aziji. Najčešće su nalaženi u pećinama u kojima su boravili tokom hibernacije - zimskog sna, pa su zbog svog staništa dobili takav naziv.

ZASLUGE PROFESORA JEZDIĆA

OSIM paleontološke, Muzej ima i praistorijsku, antičku, srednjovekovnu, numizmatičku, etnografsku i istorijsku zbirku. Sve one nastale su intenzivnim sakupljačkim i istraživačkim radom posle preuzimanja skromne, ali vredne arheološke zbirke 1977. iz tamošnje OŠ "Radoje Domanović". Školu je tada vodio profesor biologije Momir Jezdić, čovek neiscrpne energije i arheolog amater.  

Karakteristična je njihova veličina po kojoj se mogu porediti sa najvećim medvedima današnjice. Iz ove zbirke pažnju privlači i dobro očuvana velika lobanja bizona dimenzija 96,6 puta 165 centimetara, te ostaci mamuta. 

- Nedavna analiza paleontoškog materijala nađenog tokom iskopavanja Alovske pećine kod Senja, a koji se čuva u našem muzeju, ukazala je da se sem medveđih kostiju iz perioda pleistocena tu nalazi i ostatak alpskog kozoroga, životinje koja danas živi u Alpima. Kozorog je u ovim predelima boravio tokom poslednjeg glacijala, koji je vremenski okončan pre otprilike 14.000 godina, kada je oko jedne trećine Zemljine površine bilo pod ledom. Ovde treba pomenuti i nalaze zuba nosoroga koji je živeo u umerenoj klimi Evroazije tokom mlađeg i srednjeg pleistocena - otkriva, za "Novosti", Vesna Vučković, najznačajnije sadržaje ove zbirke. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!