JEKA STOJI UBOJNIH TOPOVA, ZEMLJA JEČI VEDRO NEBO ZVEČI: Kako su dovitljivi srpski ustanici smislili mit o drvenoj artiljeriji (FOTO)

Boris Subašić

14. 02. 2024. u 21:00

OBMANA da se ustanička artiljerija u Prvom srpskom ustanku sastojala od dva drvena "trešnjeva topa" je mit koji su stvorili sami Srbi da bi sakrili krijumčarske kanale kojima su krišom uvozili i topove i tobdžije, otkrio je Branko Bogdanović, naš vodeći istoričar naoružanja.

ЈЕКА СТОЈИ УБОЈНИХ ТОПОВА, ЗЕМЉА  ЈЕЧИ ВЕДРО НЕБО ЗВЕЧИ: Како су довитљиви српски устаници смислили мит о дрвеној артиљерији (ФОТО)

vikipedija

vikipedija

 

Zvanična kupovina artiljerijskih oruđa bila je, naravno, nemoguća ali Srbi krajišnici sa Vojne granice Habsburške monarhije su pronalazili načine da ih nabave i prebace u Srbiju. Austrijski topolivci su rizikovali jer su topovi plaćani suvim zlatom, a i bečke vlasti su se , bar u početku, pravile nevešte jer su oruđa korišćena protiv zajedničkog neprijatelja.

Srbi su pak širili legendu da protiv dahija koriste topove od trešnjevog drveta okovane gvozdenim obručima, iako ona u stvarnosti nisu mogli da imaju borbenu upotrebu već su korišćeni za pravljenje buke i izazivanje zabune kod neprijatelja, a pre svega za davanje signala za napad.

Naravno da priča o drvenoj artiljeriji nije mogla dugo da zavarava zvaničnike Osmanske imperije koji su od uhoda već 1806. dobili podatak da srpska artiljerija ima čak 80 topova i da oni nipošto nisu od trešnjevog drveta.

Istoričar književnosti i sociolog prof dr Nenad Ljubinković je našao potvrdu za ove izveštaje pažljivo dešifrujući podatke skrivene u poeziji iz vremena ustanka.

vikipedija

Smrt Hajduk Veljka kraj topova 1813.

- Filip Višnjić u "Početku bune na dahije" otkriva da je, još pre izbijanja ustanka, Hadži Melentije, iguman manastira Rača kraj Drine švercovao topove i džebanu. U pesmi o boju na Loznici on izveštava slušaoce da imamo moćnu artiljeriju stihom: "Jeka stoji ubojnih topova/zemlja ječi, vedro nebo zveči" – navodi prof dr Ljubinković.

On ukazuje da su naši istoričari potpuno prevideli svedočanstava o srpskoj artiljeriji koje su ostavili Filip Višnjić i Sima Milutinović Sarajlija.

- Tragom podataka iz njihovih pesama otkrio sam da Narodna biblioteka u Beogradu čuva rukopis Tome Milinovića Morinjskog, komandanta prve srpske artiljerije, koji još od 1847. čeka objavljivanje u Srbiji! Reč je o uspomenama iz ustanka, u kojima se nalaze potpuno nepoznati podaci o obnovi srpske državnosti. Srbi "inostranci", artiljerijski poručnici zvali su se Mita, Petar, Praka, Panta, Andrija, Ignjat, Jovan Brka, Pavle, Gluvi Dimitrija - nabraja prof. Ljubinković. - Na osnovu Milinovićevih kazivanja njihova imena zabeležio je Sima Milutinović Sarajlija u spevu "Serbijanka". Najistaknutije "tobdžibaše" su Novosađanin Pavle Popović i mehaničar-sajdžija Milisav Petrović iz Banata. Milan Đ. Milićević navodi da je Popović među ustanike došao s Milinovićem i izlio 1807. prvi ustanički top u Beogradu. Po njegovim rečima, do kraja 1813. izliveno je oko 150 topova.

vikipedija

"Srpski Leonida" Tanasko Rajić  žrtvovao se 1815. na Ljubiću braneći srpske topove

Imena artiljeraca i topolivaca čuvana su kao najstroža tajna i od osmanskih i od habsburških vlasti, jer su Osmanlije pretile da će objaviti rat Austriji ako pronađu dokaze da snabdevaju Srbe teškim naoružanjem. Pretnja je bila ozbiljna i Beč je pokretao istrage da utvrdi iz kojih topolivnica ustanici nabavljaju topove, ali su potomci srpskih plemića u austrijskom vojnom plemstvu i srpski krajišnici unutar hijerarhije Vojne granice uspevali lukavo da navedu istražitelje na pogrešne tragove, tako da „tobdžijska veza“ nikada nije provaljena.

Čak je i mitropolit Stevan Stratimirović, koji je bečku Vojnu kancelariju informisao o ustanku, priznao da ni on ne može da pronikne u sve ustaničke tajne, a kamoli Osmanlije.

-Turci ne mogu među Srbima tako lako naći špijuna, stoga moraju ulaziti u zemlju njihovu vrlo oprezno kao u tamnu noć – zapisao je Stratimirović.

Posebno je vešt u skrivanju identiteta i ustaničkih poslova bio Bokelj, pomorac i topolivac Tomo Milinović, komandant srpske artiljerije. On se u Srbiji krio iza nadimka Toša i toliko se upadljivo pravio nevešt kada bi ga ustanici pitali ko je i odakle je, da je u baštinu srpskog jezika uvrstio izraz: "Pravi se Toša", za prepredenjaka koji glumi naivčinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!