AKO SPADATE U 50 POSTO SRBA KOJI SLAVE SVETOG NIKOLU, TREBA DA ZNATE: Više od 600 crkava posvećeno je svecu i to nije konačan broj (FOTO)

S.BABOVIĆ

12. 12. 2023. u 11:47

VIŠE od 600 crkava u Srbiji posvećeno je Svetom Nikoli, najrasprostranjenijoj slavi među našim vernicima. Jedna, gotovo nepoznata široj javnosti, još uvek je u temeljima.

АКО СПАДАТЕ У 50 ПОСТО СРБА КОЈИ СЛАВЕ СВЕТОГ НИКОЛУ, ТРЕБА ДА ЗНАТЕ: Више од 600 цркава посвећено је свецу и то није коначан број (ФОТО)

Foto:Zavod za zastitu spomenika Kraljevo

Ostaci Crkve Svetog Nikole u selu Železnica kod Kraljeva zaštićeni su kao kulturno dobro pre 30 godina. Prema podacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, podignuta je još u 17. veku i to pod uticajem hilandarskog graditeljstva.

- Arheološki je istražena 1994. godine, a prema sačuvanim elementima predviđena je potpuna rekonstrukcija - navode u ZZSK Kraljevo, koji na FB stranici redovno objavljuju lepote iz istorije srpske arhitekture i umetnosti. - Crkva je pravougaona građevina podignuta od tesanih kvadera kamena peščara, lomljenog pritesanog kamena i mermernih nadgrobnih spomenika. Nije utvrđeno kako je izgledala podna površina, jedino se može pretpostaviti da su to bile kamene ploče u kombinaciji sa nadgrobnim spomenicima.

Stručnjaci su utvrdili da se u ovu crkvu ulazilo preko šireg stepenika od zaravnjenog lomljenog kamena i sekundarno upotrebljenih kvadera. Istočni zid je ravan, tako da oltarsku apsidu i prostor za đakonikon i proskomidiju čine tri niše.

I niše uz oltarski prostor na bočnim zidovima (ukupno ih ima četiri) izvedene su na isti način, od pažljivo obrađenih i profilisanih kvadera peščara sa izrazitim dekorativnim pretenzijama koje se ogledaju u obradi kamena i razuđenom rasporedu. Za niše, kao i za sedam prozora, korišćeni su mermerni nadgrobni spomenici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo