OVDE JE PREMINUO ČUVENI ZAVERENIK: Na fasadi zgrade u kojoj se ugasio njegov život, postavljena je spomen-ploča (FOTO/ VIDEO)

S.BABOVIĆ

11. 12. 2023. u 18:00

VOJVODA Vojislav Tankosić, preminuo je u Trsteniku 2. novembra, 1915. godine od posledica ranjavanja u borbama u Igrištu, kod Velikog Popovića.

ОВДЕ ЈЕ ПРЕМИНУО ЧУВЕНИ ЗАВЕРЕНИК: На фасади зграде у којој се угасио његов живот, постављена је спомен-плоча (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto: S. Babović

Život legendarnog majora, koji je ranjen u grudi ugasio se u zgradi nekadašnje Vojne bolnice, gde je pre Prvog svetskog rata bila Osnovna škola „Sveti Sava“.

Tankosić je bio jedan od najintrigantnijih srpskih oficira u istoriji, istaknuti učesniki ključnih istorijskih dešavanja u Kraljevini, aktivan član Narodne odbrane, jedan od osnivača "Crne ruke", koji je komandovao streljanjem braće kraljice Drage Mašin u Majskom prevratu 1903. i vodio neverovatno uspešnu mrežu srpskih špijuna na Balkanu, kao čovek od najvećeg Apisovog poverenja.

Kada je preminuo, medicinsko osoblje mu je poskidalo sve epolete , koje bi mogle da odaju identitet. Major je u najvećoj tajnosti sahranjen, kako se veruje, negde na starom trsteničkom groblju.

- Austrijanci su posle detaljne pretrage i raspitivanja kod mesnih vlasti, ipak,pronašli grob i posle stručne ekspertize, utvrdili da se radi o legendarnom komiti, koji im je toliko zagorčavao život – istraživao je Milorad Belić, autor knjige "Komitski vojvoda Vojislav Tankosić".

Austrijska i mađarska štampa je oduševljeno izvestila o smrti majora Tankosića. 

- Veruje se da je preminuo u Vojnoj bolnici, a nije poznato do kraja gde je tačno bila prva humka - ispričao je svojevremeno za “Novosti” Gradimir Nikolić, unuk Mileve Nikolić, rođene sestre majora Voje, autor knjige "Mirno spavaj,vojvodo", koji je prisustvovao otkrivanju spomen ploče. - Koliko je bio trn u oku Austrougarima najbolje svedoči da su ga iskopali, fotografisali telo i objavili u novinama. 

 Njegova majka Milja prenela je posmrtne ostatke svog sina 1922.godine u Beograd. Sahranjen je na Novom groblju. U Trsteniku jedna ulica nosi ime po Vojislavu Tankosiću, a od 2005.godine ima i spomenik sa spomen-pločom u ulici Damjana Maksića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost