OVO JE PRELEPI MANASTIR IZ 14. VEKA: Sada je dobio i svoj muzej, u njemu se čuva i sećanje na zverski ubijenog sveštenika (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

07. 12. 2023. u 14:18

MANASTIR Veluće kod Trstenika jedan je od najlepših iz 14. veka, a ove nedelje dobio je svoj muzej.

ОВО ЈЕ ПРЕЛЕПИ МАНАСТИР ИЗ 14. ВЕКА: Сада је добио и свој музеј, у њему се чува и сећање на зверски убијеног свештеника (ФОТО/ВИДЕО)

Foto:Eparhija krusevacka

Dragoceno istorija Veluka sa crkvom, koja je posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice, može se pogledati i kroz brojne fotografije, ikone i druga svedočanstva o crkvenom i monaškom životu ovog manastira, poput sasuda, odežda i bogoslužbenih knjiga.

Muzej manastira Veluća čuva i sećanja i svedočanstva o mučeničkom podvigu Sveštenomučenika velućskog Dušana Popovića, koga su u 32. godini života, kako se navodi, bez krivice osudili i ubili komunisti 10. decembra 1944. godine.

- Takođe, u Muzeju manastira Veluća, nalazi se muzejska zbirka slika Igumana Pimena Kneževića i muzejska zbirka ikona shi - monahinje Nine (Dimitrijević), koja je živela i radila u manastiru Veluću čitavih sedam decenija i za sobom ostavila mnogobrojna vredna dela iz oblasti ikonografije napominje u svom tekstu mati Teodora, igumanija manastira Veluća. - Muzej sadrži i ručno izrađene predmete, koje su monahinje izrađivale i koristile u svakodnevnom životu u vremenu kada su bile upućene da sve ručno izrađuju, što svedoči o njihovom trudoljublju i nesebičnom podvigu.

U okviru Muzeja nalazi se i lapidarijum, zbirka delova kamene plastike iz 14. veka, koja svedoči o bogatoj moravskoj arhitekturi crkve Vavedenja Presvete Bogorodice. Muzej manastira Veluća svečano je osvećen uz blagoslov episkopa kruševačkog Gospodina Davida. Više o samom činu osvećenja i otvaranja Muzeja, pročitajte ovde.

Velućki manastir se smatra jednim od najvrednijih pod okriljem naše crkve. Iako su njegove lepote nadaleko poznate, ktitor je do danas ostao misterija. Narodna predanja govore da je manastir podigla niko drugi do Mara, kćerka kneza Lazara Hrebeljanovića. Više o graditeljima manastira Veluće u ovom tekstu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)