BLIŽI SE NAJVEĆA SLAVA KOD SRBA: U ovom mestu počeli su da grade hram posvećen zaštitniku putnika (FOTO)

S.BABOVIĆ

22. 11. 2023. u 20:20

MESEC dana uoči Svetog Nikole, u selu Veliki Kupci kod Kruševca, osveštani su temelji za prvu crkvu posvećen jednom od najvećih svetitelja kod Srba.

БЛИЖИ СЕ НАЈВЕЋА СЛАВА КОД СРБА: У овом месту почели су да граде храм посвећен заштитнику путника (ФОТО)

Foto:Eparhija krusevacka

Kamen temeljac sa poveljom položio je episkop kruševački David, koji je blagosiljao neimarski poduhvat. A on se odvija uz veliku podršku vernika, koji prikupljaju novac za dalju gradnju budućeg hrama.

Njegovo Preosveštenstvo vladika David podvukao je u besedi da pravoslavni vernici, pored Isusa Hrista, cara nebeskoga, koji ima sve vojske nebeske i zemaljske, imaju i domaće svetitelje.

- Među njima, najvoljenijega i najpoštovanijega svetitelja Nikolaja, kome ste vi ovaj hram posvetili, a on će dalje da čini sve što najbolje što zna i ume - poručio je okupljenim vernicima episkop David. - Da se njemu obraćamo, da njemu pribegavamo i nama će onda biti dobro, da se branimo časnim krstom i svetim tajnama.

Sve je divno i krasno, dodao je episkop, kada sva braća i sestre žive u saborstvu, kada se gradi hram. Crkva posvećena Svetom Nikolaju biće mesto gde će se, po prvi put, slaviti Vaskrs i Božić, krštavati deca i venčavati vernici ovog sela.

Eparhija kruševačka je najmlađa u SPC. Ipak, pod okriljem Eparhije obnovljene novembra 2010.godine, nalaze se neke od najlepših crkava i manastira u Srbiji. Među njima i manastiri Ljubostinja i Veluće kod Trstenika, Drenča nadomak Aleksandrovca, Crkva Lazarica u Kruševcu, manastir Svetog Luke u Bošnjanu kod Varvarina i mnogi drugi. 

BONUS VIDEO - OSTVARUJE SE PROROČANSTVO OCA TADEJA: Patrijarh Porfirije osveštava carsko rusko zvono

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)