MARKICA ZA JUBILEJ "VEČERNJIH NOVOSTI": JP "Pošta Srbije" predstavilo prigodno filatelističko izdanje povodom 70 godina našeg lista

J. Matijević

10. 10. 2023. u 11:02

POVODOM velikog jubileja našeg lista, sedam decenija od izlaska prvog broja, Javno preduzeće "Pošta Srbije" predstavilo je juče prigodno filatelističko izdanje pod nazivom: "70 godina dnevnog lista Večernje novosti".

МАРКИЦА ЗА ЈУБИЛЕЈ ВЕЧЕРЊИХ НОВОСТИ: ЈП Пошта Србије представило пригодно филателистичко издање поводом 70 година нашег листа

"Večernje novosti"/ JP "Pošta Srbije"

Marka, na kojoj su prikazane naše novine i plaketa, nominalne je vrednosti 48 dinara. Autor je akademski grafičar Marija Vlahović, uz stručnu saradnju naše kuće. Štampana je tehnikom višebojne ofset štampe, u tiražu od 25.000 primeraka, a na šalterima pošta se prodaje u tabačićima od osam maraka. Izdanje prati i FDC koverat sa prigodnim motivom, kao i žig prvoga dana.

"Večernje novosti"/ JP "Pošta Srbije"

FDC koverat sa prigodnim motivom

Ideja o pokretanju "Večernjih novosti" potekla je od poznatog novinara, publiciste i istoričara Vladimira Dedijera, zbog događaja u Trstu i potrebe da se pokrene novi večernji list, koji bi izlazio po podne i objavljivao sveže, kratke vesti sa mnogo fotografija i krupnih naslova. Prvi broj je izašao u jeku Tršćanske krize, 16. oktobra 1953, prvi glavni urednik bio je Slobodan Glumac, imao je osam strana i štampan je u tiražu od 14.501 primerak. Zanimljivo je da je među kolporterima koji su prvi broj "Večernjih novosti" prodavali u Beogradu bio i tada šesnaestogodišnji učenik Milovan Danojlić, naš veliki književnik i akademik.

FDC koverat sa prigodnim motivom

Desetine bilborda postavljeno u Beogradu i regionalnim centrima Srbije

U zlatno vreme, "Novosti" su štampale više od 800.000 primeraka dnevno, po čemu i danas drže sve rekorde na našim prostorima. Najveći dnevni tiraž imale su 5. maja 1980, dan posle Titove smrti, kada je iz štamparije izašlo 1.030.150 primeraka. Kako savremenici kažu, put do uspeha bio je trnovit i neizvestan, pun uspona i padova. Svega je bilo, ali ne i odustajanja od njegovog veličanstva - čitaoca.

ZANIMLjIVA GRAFIČKA REŠENjA

NA više desetina lokacija u Beogradu i većim regionalnim centrima Srbije, postavljeni su i bilbordi povodom 70 godina od izlaska prvog broja "Večernjih novosti". Bilbordi imaju tri grafička rešenja: jedno sa kolporterom koji podseća na vreme izlaska prvog broja, drugo sa prvom i jednom savremenom naslovnom stranom i treće sa odabranim naslovnim stranama na kojima su važni i prelomni događaji iz naše i istorije sveta. Sva tri bilborda nose i naš prepoznatljiv slogan: "Brzo. Kratko. Jasno.". 

Ravno sedam decenija, dnevno sveže i aktuelne, "Novosti" su formula dobrih novina, priznata škola novinarstva i mera profesionalnog standarda, kao i medijska institucija od nacionalnog značaja, list kome već sedam decenija veruju i čitaoci i sagovornici među kojima su najmoćniji političari i državnici, najugledniji privrednici, umetnici, sportisti, najpopularnije estradne zvezde, koji su baš na stranicama našeg lista želeli i imali šta da kažu, da poruče...

FDC koverat sa prigodnim motivom

Jedan od bilborda u centru prestonice

"PODVIG", "MEŠA", "PJER", "ŽANKA"...

SVIH ovih minulih decenija, "Novosti" su bile i jesu reč, i događaj, i trenutak, i novinarska hrabrost... "Novosti" su i "Najplemenitiji podvig", i najbolja karikatura "Pjer", i najbritkija novinska satira i aforizam "Jovan Hadži-Kostić", i književna nagrada "Meša Selimović", i izuzetan glumački izraz ovekovečen u nagradi "Žanka Stokić" koju dodeljujemo sa Narodnim pozorištem u Beogradu i Gradom Požarevcom, kao i tradicionalna Zlatna truba Sabora u Guči...  

Osim toga, "Večernje novosti" su od samog početka, a pogotovo sada, glasilo sa "nacionalnom frekvencijom", na čijem "fonu" su iznikli i "Radio Novosti" i portal "Novosti". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČUDO NEVIĐENO! Trener dao ostavku na poluvremenu, a onda je klupski lekar preuzeo ekipu - ono što se potom desilo, zaprepastilo je sve!