VATIKAN BIO UPOZNAT I SA ZLODELIMA USTAŠA U NDH: Sveštenici, bliski Papi Franji, o novootkrivenim dokumentima

J. Kerbler - Od stalnog dopisnika - ZAGREB

18. 09. 2023. u 12:47

PAPA Pije XII morao je da zna za monstruozne zločine nad Srbima u ustaškoj tvorevini - Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

ВАТИКАН БИО УПОЗНАТ И СА ЗЛОДЕЛИМА УСТАША У НДХ: Свештеници, блиски Папи Фрањи, о новооткривеним документима

Poglavar Rimokatoličke crkve za vreme Drugog svetskog rata, Foto AP

Poglavar Ri­mokatoličke crkve za vreme Drugog svetskog rata, baš kao što je, kako je upravo obelo­danjeno, bio upoznat sa nacističkim zločini­ma i Holokaustom nad Jevrejima, sigurno je bio informisan i o zlodelima na celoj te­ritoriji NDH!

Ovo, u ekskluzivnom razgovoru za "Novo­sti", tvrde sveštenici bliski sadašnjem papi Franji koji, kako navo­de, "i sami očekuju još mnoga otkrića iz vati­kanskih arhiva".

- Ništa nije is­ključeno, jer su i sve­štenici koji su bili protivnici Hitlera i marionetskog režima Ante Pavelića redovno obaveštavali Vatikan šta se događa.

Alojzije Stepinac, Foto Arhi Vojvodine

Činjenica je da je kardinal Alojzije Stepinac među prvim pozdravio dola­zak ustaša na vlast, a papa Pije XII ga u janu­aru 1942. imenovao za vojnog vikara hrvatske vojske čiji je prvi zada­tak bio - očistiti teri­toriju NDH od Jevreja i Srba - kaže za naš list visokorangirani sve­štenik u Vatikanu.

Naš sagovornik, do­bar poznavalac istori­je i sadašnjih okolno­sti u Katoličkoj crkvi, naglašava da je Stepi­nac o svemu što se do­gađa u NDH sve dobro znao, pa se, kako ukazu­je, može pretpostaviti i da je redovno o tome obaveštavao Sve­tu stolicu i papu:

- Doku­menti će otkriti da li je papu informisao o počinjenim zločinima ustaša za koje je si­gurno znao, baš kao što je znao i o pokrštavanju srpskog ži­vlja, o čemu je bez sumnje bio informisan i Pije XII.

Ustaše likovale i nad masakriranim Srbima u Bjelovaru, Foto Arhi Vojvodine

Dokumenti iz arhiva Zagrebačke nadbiskupije koji su nedavno ugledali svetlost dana svedoče i da je Stepi­nac pisao "da svešte­nici izađu u susret pravoslavnim Srbima ako žele da pređu na katoličku ve­ru i da će se, kada prođe ovo vreme ludila i di­vljaštva znati ko je koje vere".

- Može se pretposta­viti da je baš o tom vremenu ludila i di­vljaštva, što uključuje mnogobrojne ustaške zločine koji vode i do Jasenovca, Stepinac pisao Vatikanu - uve­ren je naš sagovornik.

- Uostalom, papa Pije XII, najkontroverzniji rimski biskup u pro­šlom veku, Hitlerov papa, tvrdi antiko­munista, proglasio je Stepinca kardinalom. Svako ko imalo pozna­je kako funkcioniše Sveta stolica kroz ve­kove zna da je upravo papa najobavešteniji unutar vatikanskih zi­dova.

Foto AP

Znaju mnogo više nego što mislimo

PIJE XII ili Eugenio Pačeli sigurno je jedna od najvećih enigmi u isto­riji moderne katoličke Crkve, ali sve je bliži trenutak kada će se definitivno potvrditi činjenica da je sve znao.

- Sam papa Franja, sigurno, mnogo više zna nego što mi možemo i da pretpostavimo, pa tako i o vezi Pija i Stepinca i vrha crkve u Hrvatskoj u rat­nim godinama, ali i u vreme kada su se ustaše nakon poraza Hitlera dale u bek­stvo uz pomoć nekih u Vatikanu.

SS krematorijumi

OTKRIĆA iz Vatikanskog arhiva, čije je delove minulog vikenda preneo italijanski "Korijere dela sera" jasno ukazuju da je papa Pije XII znao za zločine u nacističkim logorima. Navode se i delovi pisma iz decembra 1942. u kome nemački jezuitski sveštenik Lotar Kenig piše papinom privatnom sekretaru Nemcu Robertu Liberu i informiše ga o SS krematorijumu u koncentracionim logorima Belzek i Aušvic i zločinima nacista koji su tamo ubijali i spaljivali ljude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (7)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)