BIO NAJVEĆI LOPOV KRAJEM 19. VEKA: Tepao je dok priča i imao je beleg od čira, poreklom je bio iz Kruševca

S.BABOVIĆ

05. 08. 2023. u 07:45

KRUŠEVAC - NAJVEĆI lopov krajem u Srbiji krajem 19. veka bio je izvesni Vujica Novica Grujić, rekorder po broju krađa, ali i boravka u zatvoru.

БИО НАЈВЕЋИ ЛОПОВ КРАЈЕМ 19. ВЕКА: Тепао је док прича и имао је белег од чира, пореклом је био из Крушевца

Foto:Policijski glasnik 1897.

Poreklom je bio iz sela Trebotin kod Kruševca. Na Grujićev kriminal upozoravala je i tadašnja policija. Na fotografiji, koja je objavljena 1897. godine, navodi se da je na njoj „okoreli zlikovac, koji je nebrojeno puta padao u zatvor za istupna dela“.

- Dva puta je sudski osuđivan: prvi put pre šest godina, na tri meseca za krađu novaca Anti Nešiću iz Ritopeka, a drugi put, prošle 1896. godine, na šest meseci zatvora, opet za krađu novaca jednom trgovcu krajišniku – navodi se u „Policijskom glasniku“ 1897. 

- Rodom je iz Trebotina sreza rasinskog okruga kruševačkog, star oko 32 godine, zna zanat abadžiski, ali ga ne radi. Nema stalnog mesta prebivanja, ali najradije živi u Beogradu. Kad ga odavde policija protera, ide po vašarima.

Foto:Policijski glasnik 1897.

U policiji su naveli da je Murga poznati svim važnijim „kesarošima“ i da se obično predstavlja kao radnik. To mu je bio i „modus operandi“.

- Tako je obmanuo onog trgovca krajišnika: pogodio se bio s njime da istovari splav, pa pošto je izneo nekoliko dasaka, promerio je situaciju i „digao“ oko 700 dinara -

stoji u izveštaju. - Na dva dana posle te krađe uhvaćen je u selu Boleču dva sata udaljenom od Beograda.

Osim fotografije, u upozorenju su naznačene i neke fizičke karakteristike kriminalca, kako bi ga javnost bolje prepoznala. Podvučeno je i da „tepa kad govori“.

- Na levoj ruci više šake ima beleg od čira, a na levoj nozi od posekotine, korača tromo

– objavljeno je u „Policijskom glasniku“. - Pre nekoliko dana opet je uhvaćen i od strane topčiderske policije istupno kažnjen na deset dana zatvora, a po izdržavanju, kroz dan - dva biće proteran u Kruševac.

Dalja sudbina jednog od najvećih džeparoša Srbije na prelazu dva veka ostala je misterija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)