SRPSKA DECA U PRIZRENU: U Svetim Arhangelima učili kaligrafiju i našu istoriju

Dragana ZEČEVIĆ

12. 07. 2023. u 15:08

U MANASTIRU Svetih Arhangela kod Prizrena održana je još jedna letnja škola kaligrafije i istorije koja je završena izlaganjem kaligrafskih radova učesnika. U ovoj jedinstvenoj školi u našoj zemlji, koju je sedmi put organizovalo Društvo prijatelja Manastira Sveti Arhangeli, učestvovalo je 42. dece iz Srbije, kao i troje iz Kanade.

СРПСКА ДЕЦА У ПРИЗРЕНУ: У Светим Архангелима учили калиграфију и нашу историју

FOTO PRIVATNA ARHIVA

- Za razliku od prethodnih, ove godine imali smo i majstora kaligrafije, Dušana Mišića, vrhunskog znalca ove tehnike iz Beograda, kao i Tanju Boroto, njegovu pomoćnicu. Deca uzrasta od 10 do 18 godina učili su tehnike pisanja segment po segment, da bi tek peti dan naučili da pišu slova - objašnjava Novakova koja je učesnicima držala časove istorije pored nekadašnjeg grobnog mesta cara Dušana.

Privatna arhiva

Učesnice škole kaligrafije

Osim časova i ispunjenog druženja u pauzama, polaznici škole obilazili i svetinje grada na Bistrici: Bogorodicu Ljevišku, Crkvu Svetog Spasa, kao i druge znamenitosti carskog Prizrena. Imali su i vrlo zanimljive časove veronauke koje im je držao Dejan Ristić, nekadašnji profesor prizrenske Bogoslovije.

Mali Popovići došli iz Kanade

ŠKOLA je zatvorenog tipa, a u odabiru polaznika odlučivali smo u kontaktu sa profesorima i nastavnicima iz škola koje pohađaju. O boravku troje mališana iz Kanade odlučili su njihovi roditelji, majka Ivana i otac Vanja Popović. Njihova Anđelija (10) je učestvovala u školi kaligrafije, a Vasilija (6) i Lazar (8) su crtali i precrtavali fragmente i simbole iz Miroslavovog jevanđelja. Iako Popovići nisu rodom sa KiM zavoleli su Prizren i zato su specijalno došli da borave sa decom tokom škole kaligrafije - kažu iz Društva prijatelja svetih Arhangela. 

- Oduševljena sam ovom školom i Prizrenom. Posebno sam srećna zbog druženja sa decom sa Kosova i Metohije koja se zaista razlikuju od mojih vršnjaka iz Novog Sada jer su neposredniji, komunikativniji i otvoreniji. Ali, posebno sam srećna jer sam naučila kaligrafsko pisanje slova - kaže nam Simona (13).

Ona dodaje i da su se njihovi završni radovi odnosili na verske citate patrijarha Pavla, ali i na mudre misli Matije Bećkovića, Meše Selimovića i drugih naših književnih velikana.

Privatna arhiva

Na času istorije

- Osnovna ideja ove škole jeste da se u našim starim manastirima uči ono pismo kojim se pisalo u srednjem veku. Baš u Arhangelima postojala je pisarnica u kojoj se pisalo kaligrafskim pismom - kažu iz Društva prijatelja Svetih Arhangela, organizatora ove škole koju je delom finansiralo Ministarstvo kulture Srbije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!